Економіст прокоментував проєкт бюджету на 2024 рік

Бюджет на 2024 рік є суто воєнним. Все, що ми заробимо на наступний рік — піде на війну.

бюджет на 2024 рік
бюджет на 2024 рік

Про це в коментарі заявив економіст Олег Пендзін.

«Якщо буде допомога західних партнерів, буде все добре. Якщо грошей не буде, то і пріоритетів не буде. На наступний рік в США заплановані вибори, а замість 18 млрд євро, ЄС планує дати тільки 9, хоча треба набагато більше. МВФ також має певні свої бачення. По макрофінансовій допомозі дуже багато питань», — каже економіст.

Він наголосив, що у нас дефіцит ВВП складає 20%.

«Я вже не говорю курс долара 41, 4 та про 5% росту ВВП на наступний рік. Є дуже багато проблем. Бюджет на 2024 рік є суто воєнним. Все, що ми заробимо на наступний рік — піде на війну. Інших варіантів немає. Для запуску власного виробництва необхідні інвестори. Однак вони не хочуть вкладати свої кошти через війну, бо бояться, що через обстріли буде знищено їх проєкт. Доки не буде вирішена безпекова ситуація, не варто чекати інвестицій в країну. Однак не варто забувати, що інвестор, лише вкладе гроші. А для відбудови України потрібні люди. Це як, мінімум 5 млн, які поїхали через повномасштабне вторгнення. Потрібно, щоб вони повернулися. Тому питань до проєкту бюджету на 2024 рік дуже багато «, — підкреслює О. Пендзін.

Нагадаємо, що уряд схвалив проєкт бюджету на 2024 рік з власними доходами загального фонду бюджету у 1 трлн 560 млрд грн та видатками загального фонду у 3 трлн 108 млрд грн.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

«Ключовий акцент цього проєкту — оборона й безпека нашої країни. Направляємо більше половини всіх ресурсів бюджету — 1 трильйон 685 млрд грн. Ця сума на 113 млрд грн більша, ніж цього року. Буде ще більше зброї та техніки. Більше дронів, боєприпасів, ракет. Так само як і цьогоріч, кожна копійка податків громадян та бізнесу піде на забезпечення наших Сил безпеки й оборони», — зазначив він.

Другий пріоритет — це соціальна сфера. Видатки бюджету складуть 469 млрд грн, що на 25 млрд більше, ніж цього року.