Чи дійсно Польща буде блокувати вступ України до ЄС — відповідь експерта

Києву треба шукати союзників в ЄС, для того, щоб переконати Польщу та інші країни змінити свою думку, щодо українського зерна.

Чи дійсно Польща буде блокувати вступ України до ЄС
Чи дійсно Польща буде блокувати вступ України до ЄС

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Про блокування вступу до ЄС заявляє людина, яка немає компетенції в даному напрямку. Тобто це польський аграрний міністр. Він не займається зовнішньою політикою Польщі. Всі ці заяви йдуть у руслі передвиборчої компанії до польського парламенту, яка буде в жовтні. Йде просто полеміка. Обидві сторони роблять численні помилки, як і поляки, акцентуючи на українському зерні, так і українці, зокрема, це стосується рішення про арбітраж СОТ та бажання України подати туди позов. Хоча Україні це не дасть жодного результату, бо арбітраж працює ще з часів експрезидента США Д. Трампа внаслідок торговельних воїн з Китаєм. Однак шуму зробить дуже багато. Як один з наслідків — заява про блокування вступу України до ЄС», — каже політолог.

На його думку, ми маємо брати найкраще з того, що отримали за останні місяці покращення наших відносин з Польщею.

«Це допоможе виходити на конструктив, очевидно, що зараз в ЄС критикують позицію Польщі, Угорщини, Словаччини, стосовно їхнього національного обмеження по українському продовольству. Треба і далі вести роботу в цьому напрямі, шукати союзників в ЄС, для того, щоб переконати ці країни змінити свою думку. Однак зрушилася тема по компенсації логістичних витрат для українських аграріїв. Зокрема 20−30 доларів на тонні. Це один з варіантів, щоб забезпечити вивіз українського зерна транзитом європейськими країнами. Поляки, угорці та словаки мають розуміти, що Україна — офіційний кандидат на вступ до ЄС, відповідно наш ринок та аграрії є загальноєвропейською частиною. Не бачив, що в Польщі так несамовито блокувати агропродукцію Німеччини», — каже політолог.

На його думку, Польща має демонструвати цивілізований підхід.

«Україна не є чужою країною для ЄС, тому і відношення до нас має бути відповідним», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Польща виступить проти вступу України до Європейського Союзу, якщо не вирішиться питання експорту українського зерна. Відповідаючи у понеділок, 18 вересня, на питання щодо членства України в ЄС, міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що за наявних умов польське сільське господарство ніколи не виграє в українського.