У нас немає інформаційної політики, є тільки пародія, — політичний аналітик

Належна інформаційна політика держави, особливо під час війни, має бути. У нас її взагалі немає, є тільки пародія.

У нас немає інформаційної політики, є тільки пародія, — політичний аналітик

Таку думку висловив політичний оглядач та аналітик Олександр Палій у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Є багато нарікань, що Мінкульт провалив практично цю роботу. А якби він проводив її належним чином, то, можливо, ми б бачили щось інше. Але я вважаю, що насправді велику інформаційну роботу проводять приватні телеграм-канали. Звісно, що телемарафон орієнтований на людей, які не дивляться телеграм-канали, в основному на людей пенсійного віку, у першу чергу, тобто на категорію людей, які не мають доступу до новітніх технологій. Але я навіть не впевнений у тому, що система зміниться, якщо зміниться очільник», — пояснив він.

За його словами, коли ставилося питання про позбавлення звань деяких народних артистів, то тодішній очільник Мінкульту непрямим текстом відповідав, що це важко та нереально.

«Тобто складалося таке враження, що є прихильники імперського проєкту, бо в українському політикумі та в частині російського політикуму є ідея порятунку росії з війни через створення такого проєкту. Арестович, зокрема, представляє його.

«Мені здається, що в адміністративному порядку вирішення цих питань не дасть такої ефективності. Якби залучити, наприклад, I-UA.tv, дати частку ефіру, або інші волонтерські проєкти. Можливо, від цього буде більше користі для держави, ніж те, що робиться», — зазначив експерт.

На його думку, телемарафон «Єдині новини» є провладним, особливо враховуючи те, що країна вступає в передвиборчу фазу.

«Тобто вони (чиновники, — ред.) кинули меседж у суспільство, щоб побачити та оцінити, чи готові люди до виборів. Бачать, що люди не готові, то трохи вони стихли. Але потім будуть знову цю тему крутити. І звісно чому б не використати „Єдині новини“ як додатковий ресурс для піару тих, кого треба? Це одвічна проблема. Тому коли подібні ресурси перебувають під контролем держави, принаймні можуть керуватися високопосадовцями, це проблема. А можливо, потрібно дивитися на досвід, враховуючи особливості українського суспільства. Можливо, дійсно треба, щоб телемарафон був під контролем якихось шанованих у суспільстві експертів», — сказав Палій.

Нагадаємо, в Офісі президента повідомили, що на телемарафон «Єдині новини» чекають зміни. Після призначення нового міністра культури зʼявиться людина, яка за нього відповідатиме.

Раніше I-UA.tv поспілкувався з експертом про те, ким має бути людина, яка неупереджено та незалежно керуватиме «Єдиними новинами».

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.