Може бути схема викачки грошей з бюджету, — Горбаченко про стимулювання студентів до мобілізації безплатним навчанням

У Верховній Раді пропонують за згоду на призов за власним бажанням покривати вартість навчання для студентів, які навчаються на платній основі у ВНЗ.

Може бути схема викачки грошей з бюджету, — Горбаченко про стимулювання студентів до мобілізації безплатним навчанням

Офіцер-фронтовик Сергій Горбаченко в коментарі для телеканалу I-UA.tv сказав, що, з одного боку, це правильний стимул, коли громадянин отримує від держави право на отримання безкоштовної вищої освіти.

«Але з іншого боку, тут мова йде про покривання вартості навчання державою. Ось тут і може бути чергова схема викачки грошей з бюджету через цей закон, коли буде йти мова не про надання можливості отримати відповідного фахівця після випуску, а коли навчання будуть проходити номінально задля отримання „диплому“», — зазначив він.

На його думку, у цьому випадку треба робити державне замовлення на безкоштовне навчання та підготовку фахівців за рахунок держави.

«Тобто громадянин, який захистив державу від окупанта, отримає право на безкоштовне державне замовлення з підготовки відповідного фахівця. Це в Америці має місце, що багато хто іде в армію на контракт, щоб заробити собі на навчання. Але ж там не будуть думати, як і під яким соусом витрачати гроші платників податків. І там не держава, наскільки мені відомо, оплачує навчання, держава надає пільги, а оплачує вже колишній військовослужбовець. А в нас все навпаки», — пояснив Горбаченко.