Експерт розповів, завдяки чому український ВВП виріс на 19,5%

Це не зростання, а лише часткове відновлення величезного обвалу економіки, який відбувся минулого року.

Експерт розповів, завдяки чому український ВВП виріс на 19,5%
Експерт розповів, завдяки чому український ВВП виріс на 19,5%

Про це в коментарі i-ua.tv заявив Голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Зростання ВВП на ніби то таку великий показник 19,5% порівняно з минулим роком, не є ніяким дивом. Це ефект низької бази, в порівнянні з минулим роком після широкомасштабного вторгнення. На початку минулого року у нас відбувся обвал ВВП, тому що велика частина території була тимчасово окупована. Зараз окупація значно менше, але дуже велика частина тимчасово окупована — це Схід та Південь України, де сконцентрована велика кількість промислових та аграрних підприємств. Це призвело до різкого обвалу країни, зокрема, за минулий рік, падіння ВВП склало третину економіки. Це дуже велике падіння. Таким чином, за минулий рік у нас дуже знизилося база обрахування економічних показників. При падінні на третину, зростання ВВП на 19,5%, насправді не ріст, а часткове відновлення того падіння, що відбулося в 2022 році», — каже експерт.

На думку експерта, часткове відновлення ВВП відбулося коштом відновлення.

«Зокрема за рахунок зовнішніх фінансових вливань Україна виконує та може виконувати свої бюджетні забов’язання в середині країні. Плюс в цьому році значно більші та кращі можливості у нашого експорту коштом часткового деблокування портів. Це стосується і зернового напрямку і промислового експорту. Плюс додається чинник збільшення державних витрат. Навіть по тому, що викликає велику критику — будівництво, ремонт, хоча такі витрати також один з важливих елементів відновлення української економіки. Сумарно ми отримали такий ефект росту, але ще раз підкреслю, це не зростання, а лише часткове відновлення величезного обвалу економіки, який відбувся минулого року», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що реальний ВВП України у другому кварталі 2023 року збільшився на 19,5% порівняно з другим кварталом минулого року. Про це повідомила Державна служба.