Це не критерій патріотизму людини, — Кляшторний про рішення писати слово «росія» з маленької літери

Відтепер написання назв «російська федерація», «росія», «Москва», «Московія», «Московське царство», «Російська імперія», «Державна дума рф» тощо з малої літери можна не кваліфікувати як відхилення від норм української мови в неофіційних текстах. Таке рішення має суто піаровий характер, щоб показати патріотизм членів комісії, їхню зневагу до наших ворогів.

img20230925204611845
img20230925204611845

Таку думку висловив співкоординатор Координаційної ради із захисту української мови та культури Олексій Кляшторний у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Мені це рішення не подобається. Я б його не приймав. Найперше, на що хотів би звернути увагу, — це те, що з юридичної точки зору воно є по суті беззмістовним. Тому що там вказано, що написання слів „російська федерація“ або „Московія“ з маленької літери не буде вважатися помилкою в текстах неофіційного характеру. То в текстах неофіційного характеру, у постах на фейсбуці, на паркані, в якихось записках, СМСочках тощо, і так хто як хоче, так і пише, і ніякої відповідальності за це не настає», — зазначив він.

На його думку, характерна для соціальних мереж тенденція писати слово «росія» з малої літери здається відображенням дещо інфантильної психології, поведінки, характерної для дитини чи підлітка, який хоче когось принизити.

«Тому що написання з великих літер майже в усіх європейських мовах, і в тому числі в українській, є характерним для власних назв. Головна функція великої літери — це виокремлювати власні назви, відрізняючи їх від загальних, щоб одразу було ясно, наприклад, що це не мельник, який працює на млині, а людина з прізвищем Мельник. І, відповідно, завжди в усі часи, впродовж останніх кількох століть, з великої літери писали й імена хороших людей, й імена поганих людей. І якщо писати, скажімо, прізвище „путін“ з маленької літери, як це багато хто робить, то не зрозуміло, чому треба писати з великої літери слова „Сталін“ чи „Ленін“», — наголосив Кляшторний.

Усе це, за його словами, схоже на поведінку емоційних людей, які хочуть виразити свої почуття, проте до питань правопису це не має жодного стосунку.

«На мою переконаність, і Сталін, і Гітлер, і путін, і російська федерація, і Московія повинні писатися грамотними людьми з великої літери, як і всі інші власні назви. Тому що в цілому написання по-іншому якихось слів залежно від нашого ставлення до них — це щось таке, що не є типовим для системи правописів європейських мов. Шухевич у документах УГВР назву „Совєтський Союз“ з маленької літери ніколи не передавав. Бійці УПА не писали у своїх листівках „Сталін“ з малої літери. І це не означає, що вони любили Сталіна та Совітський Союз. Це взагалі не критерій патріотизму людини, її відданість Батьківщині не вимірюється тим, з якої літери ми будемо писати слова „Москва“, „путін“ чи „російська федерація“», — вважає він.