Чим загрожує Україні «шатдаун» у США — відповідь експерта

«Шатдаун» регулярна історія для американської політики. Однак для України можуть бути певні наслідки.

Чим загрожує Україні "шатдаун" у США – відповідь експерта
Чим загрожує Україні "шатдаун" у США – відповідь експерта

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Шатдаун» — коли незатверджений бюджет на наступний рік і держустанови через відсутність фінансування відправляють своїм коштом всіх своїх працівників. Тобто чиновники не знаходяться на місцях, в тому числі військовослужбовці, які надають допомогу Україні, можуть бути не на робочих місцях, а у відпустці власним коштом. Звістно, що під час «шатдауну» певні процеси, які стосуються навчання, консультацій, документів, і таке інше, зупиняється. Однак «шатдаун» регулярна історія для американської політики. Адже виникає дискусія, коли йдеться про голосування бюджету на наступний фінансовий рік у США. Виникають дуже жорсткі дискусії між республіканцями та демократами. Вони часто приводять до того, що ухвалення бюджету весь час відкладається. Для того, щоб уряд працював, в США ведуться консультації між двома делегованими групами республіканців та демократів. В 2024 році в США будуть вибори, тому відбувається гострота боротьби за фінансові ресурси", — каже В. Воля.

На його думку, якщо «шатдаун» у США навіть трапиться, то він буде не настільки тривалим, щоб завдати сильного удару по допомозі Україні.

«Одне питання — якщо відбудеться „шатдаун“, то чи будуть навчати українських пілотів американські інструктори, як керувати винищувачами F16. Може виникнути пауза у навчальному процесі, але шатдауни тривалими не бувають, тому у стратегічному плані це жодної загрози для надання допомоги Україні не становить», — резюмує В. Воля.