Що загрожує чоловікам, які незаконно виїхали за кордон — відповів адвокат

Покарання чоловіків, які виїхали за кордон — це порушення закону.

Що загрожує чоловікам, які незаконно виїхали за кордон
Що загрожує чоловікам, які незаконно виїхали за кордон

Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«На сьогодні всім громадянам за перетин „незаконний“ перетин кордону існує виключно адміністративна відповідальність. При цьому до цієї відповідальності можна притягнути осіб, якщо не минув рік у разі незаконного перетину кордону. У разі, якщо рік вже мінус, суди будуть закривати адміністративні провадження, та не будуть стягувати штрафи, які передбачені кодексом України за адміністративне порушення. Треба всім розуміти, що в рамках українського законодавства незаконний перетин кордону, це виключно поза пунктами пропуску. Якщо особа виїхала за своїм закордонним паспортом, то це не можна вважати незаконним перетином кордону. Тож речник прикордонної служби намагається ввести суспільство в оману. Це черговий раз підтверджує, що державні органи не діють в інтересах громадян та фактично спотворюють наявність державної влади в Україні, демонструючи повне ігнорування норм закону, Конституції та прав людини», — каже адвокат.

На його думку, такими заявами у Держприкордоній службі роблять все, щоб чоловіки не поверталися в Україну.

«Вони роблять все, для того, щоб чоловіки не хотіли повертатися і прекрасно це розуміють. Перед ними стоїть таке завдання. Чоловіки не повернуться в країну та не будуть сплачувати податки і підтримувати економіку України. Тому дії речника прикордоної служби можна розцінювати, як держзраду. Нагадаю, що на сьогодні не існує заборони виїзду за кордон», — резюмує адвокат.

Нагадаємо, що військовозобов’язані чоловіки, які незаконно перетнули кордон, після повернення додому не зможуть уникнути відповідальності. Про це заявив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телемарафону Єдині новини.