Шахтарський рух наближав незалежність України — журналіст

Шахтарі Донбасу ще при радянському союзі підтримували незалежність України. Однак їх постійно намагалися купити.

Шахтарський рух наближав незалежність України
Шахтарський рух наближав незалежність України

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив журналіст Ігор Зоц.

«Таким чином спростовувався міф, що шахтарі аполітичні. Однак почали вигадувати міфи про ковбасу і те, що шахтарі проти української мови. Насправді просто працювала пропаганда. Намагалися з усіх сил впливати на шахтарський рух, щоб його присадити. Однак, коли побачили, що в центрі Донецька збирається 10 тисяч гірників у шахтарських робах, то це було неймовірне видовище», — каже журналіст Ігор Зоц.

Своєю чергою, профспілковий і боєць за трудові права людини праці, учасник шахтарського профспілково-страйкового руху, що став початком невідворотного кінця СРСР Микола Волинко згадує, як шахтарів постійно намагалися купити.

«На Донбасі набагато більше людей ніж 5% підтримували Україну, можна говорити про тотальну фальсифікацію. Останні чесні парламентські вибори там були в 90-ті роки. В 1994 році вибори вже були не чесними, тому що влада дала відродитися Компартії. Донбас мав відігравати так називаємо „вандею“ — страшилку. Коли прийшли росіяни та почався сепаратизм, перші добровольчі батальйони формувалися на Донбасі. Ми просили владу, зокрема, колишнього міністра оборони Гриценка допомогти нам зі зброєю. Було багато людей, які хотіли подавити все. Однак Гриценко сказав — не видумувай у вас все добре. Донбас здавала місцева влада, коли керував країною Олександр Турчинов. Місцева влада казала, що все добре. Тобто влада, яка прийшла після президента Януковича спокійно здала Донбас та живе в Києві та їх ніхто не чіпає», — резюмує М. Волинко.