МАГАТЕ ухвалило резолюцію щодо негайного повернення ЗАЕС під контроль України

Генеральна конференція МАГАТЕ схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької АЕС під повний контроль України.

МАГАТЕ ухвалило резолюцію щодо негайного повернення ЗАЕС під контроль України

Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики України.

Резолюція ядерної безпеки в Україні була висунута Канадою, Фінляндією та Коста-Рікою.

Під час 67-ї сесії генеральної конференції МАГАТЕ вимогу підтримали 69 країн.

Резолюція закликає російську федерацію до негайного виведення всього військового та іншого неуповноваженого персоналу із ЗАЕС і повернення станції під повний контроль компетентних органів України відповідно до наявної ліцензії, виданої Державною інспекцією ядерного регулювання України.

Документ містить вимогу надати можливість МАГАТЕ забезпечувати безпечне та захищене функціонування станції, а також — здійснювати ефективне та дієве впровадження гарантій безпеки.

«Ми вдячні нашим партнерам, кожній країні за голос на підтримку дотримання гарантій забезпечення ядерної та радіаційної безпеки. Ухвалення України до Ради керуючих МАГАТЕ, а також ухвалення резолюції, що закликає до повернення нашої ЗАЕС під контроль України, — доказ того, що цивілізований світ з нами», — наголосив за підсумками голосування міністр енергетики України Герман Галущенко.

Нагадаємо, наприкінці червня повідомлялося, що російські окупанти зменшували присутність на території ЗАЕС. Це відбувалося на тлі інформації про загрозу підриву станції росіянами.