Керована гнучкість обмінного курсу: Андрій Новак пояснив, що це означає

Національний банк України повідомив, що відсьогодні, 3 жовтня, у країні запроваджується керована гнучкість обмінного курсу.

Андрій Новак, економіст
Андрій Новак, економіст

НБУ запроваджує його замість фіксованого курсу, який був введений через активну фазу війни після повномасштабного вторгнення, що було абсолютно правильною дією. Про це сказав заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Зараз уже пройшло багато часу, ринок валютний заспокоївся. В принципі досить доречно зараз переходити на так званий керований гнучкий курс. Це такий підхід, який означає те, що курс буде формуватись на валютному ринку, але якщо будуть відбуватись надмірні коливання, Національний банк буде їх гасити. Враховуючи те, що він має зараз рекордні золотовалютні резерви понад 40 мільярдів доларів (це більше, ніж у нас будь-коли було, навіть у найкращі мирні роки), то в принципі я не очікую якихось надмірних валютних коливань. Але коливання з одного торгового дня до іншого все одно будуть. Якщо вони незначні, то Національний банк не буде реагувати. Якщо коливання будуть великі, то він буде гасити їх, використовуючи золотовалютні резерви», — пояснив він.

Керована гнучкість обмінного курсу відрізняється від плаваючого курсоутворення тим, що останній, за практикою його використання попередніх років, — це коли Національний банк самоусувається від курсової політики, курс формується виключно на валютному ринку, зазначив експерт.

«Як торги відбуваються, такий курс і встановлюється. Національний банк практично не реагує на валютні коливання. А коли керований гнучкий курс — це за самим означенням означає, що Національний банк повинен реагувати при надмірних коливаннях курсу, які формуються знову на валютному ринку», — додав економіст.

Як таке рішення вплине на курс гривні, за його словами, покаже перший тиждень такої практики відмови від фіксованого курсу та формування на валютному ринку.

«Мінімум тиждень і він покаже тенденцію. Один-два дні — це ще не тенденція. Треба дочекатися хоча б тижня використання такого режиму, так званого гнучкого керованого курсу. Тоді буде зрозуміло, куди курс рухається та чи рухається взагалі», — підсумував Новак.