Членство України в ЄС від Лісабона до Луганська є політичною красивою заявою — експерт

Висловлювання голови німецького МЗС А. Бербок про членство України в ЄС від Лісабона до Луганська, лише політична красива заява

Голова німецького МЗС А. Бербок
Голова німецького МЗС А. Бербок

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Однак вона може стати реальністю, якщо Україна здійснить величезну роботу з реформування. Це стосується запровадження законодавства ЄС. А ця заява Бербок лише підкреслює, що Німеччина підтримує вступ України до ЄС. Однак в Берліні неодноразово говорили, що для цього Києву необхідно проводити реформи. Зокрема, в Україні має бути європейське законодавство, як у Німеччині», — каже політолог.

Він підкреслив, що позицію А. Бербок варто доповнити заявою верховного представника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля під час візиту до Києва.

«Зокрема, він наголосив, що Україні для того, щоб стати членом ЄС, треба зробити важку роботу. Тому стрімкого вступу України до ЄС не буде. Тобто по переду реформи, реформи і ще раз реформи. Це може тривати декілька років. Крім того, ЄС також має підготуватися до розширення, щоб прийняти нових членів. Це передбачає реформи у Євросоюзі. Тобто мають відбутися зміни, щоб розуміти, як функціонуватиме бюджет у розширеному форматі. Хто скільки платитиме податків, а хто скільки отримуватиме субвенцій з бюджету ЄС», — каже експерт.

На його думку, Україна може наблизитися до членства в ЄС за три роки, але за певних умов.

«Для цього всі чиновники мають робити все необхідне та працювати в цьому напрямку щодня. Тоді наблизитися до моменту вступу реально за 2−3 роки дуже інтенсивної законодавчої роботи української влади та опозиції. Тобто все залежить від ефективності української влади», — резюмує експерт.