Політолог розповів, чим відставка спікера Маккарті загрожує Україні

Відставка спікера Палати представників Конгресу США Кевіна Маккарті матиме негативні наслідки для України.

Президент США Джо Байден та екс-спікер Кевін Маккарті
Президент США Джо Байден та екс-спікер Кевін Маккарті

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Рейтович.

«Його зняли демократи, але за активної допомоги крайнього правого крила республіканців. Маккарті не подобався республіканцям, бо намагався узгоджувати певні інтереси з демократами. Ця історія напряму стосується виборів та виходу на фінішну пряму на виборах. Праве крило конгресу США порушило це питання, бо сподіваються, що можуть отримати більш лояльного для себе спікера. Проблема в тому, що Конгрес знаходиться у стані глибокої кризи. Адже обрати кандидатуру, яка буде влаштовувати правих республіканців і поміркованих республіканців дуже складно. А демократи допомагати у цьому не будуть. Зрозуміло, що прийняття бюджету затягнеться», — каже експерт.

На його думку, все це позначиться на Україні, яка поки що не отримає фіксовану суму в бюджеті США, яка буде виділятися на допомогу Україні.

«Вона з'явиться, але це відбудеться пізніше, ніж ми розраховували. Можливо запланованих 45 днів для тимчасового бюджету не вистачить, щоб і спікера обрати і проголосувати за бюджет. Однак Україна продовжуватиме отримувати фінансові транші, які були виділені до всіх цих подій. А це трішки більше 1 млрд. Також ще кілька місяців Україна продовжить отримувати військово- технічну допомогу. Адже вона була прописана у попередніх програма та немає відношення до ситуації в Конгресі. У всьому іншому Україна, як і весь світ буде чекати обрання нового спікера Конгресу та голосування за новий бюджет США», — резюмує експерт.