Тюрки дали багато слів в теперішню українську мову — дослідник

Ще один тюркській слід в українській культурі — карі очі у жінок, які вважаються дуже красивими.

Тюрки дали багато слів в теперішню українську мову
Тюрки дали багато слів в теперішню українську мову

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Те, що тюркський світ чужий Україні - було надиктоване нам москвою. Саме так це сприймають українці, що були дресировані рф і яким це нав’язали. В імперії найбільше боялися союзу війська Запорізького з Кримським царством. Залишилося багато документів, де було зазначено, що цей союз буде непереможним, тому його не можна допустити. Саме царство, а не ханство. Бо Кримське ханство — це імперський політологічний термін, який до 17 ст москва не вживала. В 17 ст, коли імперія наклала лапу на половину України, також відбувалася реформа церкви, у московії вирішити понизити царя, сказавши, що він хан. Однак в Бахчисараї цього нюансу не вловили. Саме тоді українцям почали нав’язувати інший погляд на сусідів та історію», — каже дослідник.

Він нагадав, що половці не були єдиною державою.

" У них було кілька царських родів, які володіли різними територіями. Руський степ, який малюють на картах, був під владою половських князів, треба включати до складу конфедерації, включно з Кримом, до Чорного моря. Це був єдиний державний організм, і як конфедерація, він виступив на свій захист. Однак ця конфедерація була зруйнована чингізидами (монгольська ханська династія ред.), для того щоб заглушити Дніпровських шлях і відкрити Волзький торговий шлях. До речі, український князь Святослав Хоробрий розгромивши хозарське військо, відібравши своє, відкрив Дніпровський шлях. Адже всі товарні потоки пішли Дніпром. Це тюркська історія Київської Русі", — каже дослідник.

За його словами, весь Південь України від 4 ст. було опановано тюрками. Тобто понад 1600 років.

«Тюрки немали чисельної переваги та підмішувалися під русинів. До речі, вони дали багато слів в теперішню українську мову. Зокрема, козак, отаман, гарбуз, кавун, кишеня це тюркські слова. Ще один тюркській слід в українській культурі — карі очі у жінок, які вважаються дуже красивими. А після падіння Києва у 1240 році чингізиди встановили свій порядок на території України. До речі, Білорусь залишилася по за сферою їх впливу. А 1347 році після епідемії „Чорна смерть“ через яку відбулося вимирання тюркського населення, цим скористалася Литва, почався розпад Золотої орди», — каже дослідник.

На його думку, насправді було дві держави Джучидів — східна та західна, яка фактично є українсько-тюркською державою, яку заснував козак Мамай.

«Саме він і звернувся до литовських князів, після цього руські землі були подаровані литовському князю. Це так званий Мамаєв ярлик. Однак кримські царі, як спадкоємці Джучидів цього не забували. Тобто вони розуміли, що їх земля начеб то була здана в оренду за яку треба сплачувати дань. Саме цим і пояснюються постійні війни та набіги військ кримського царства на території Великого литовського князівства, польського королівства та Речі посполитої. Це не були міжетнічні конфлікти кримські царі наполягали на своєму праві отримати кошти, і князівства силою змушували платити за землю" — резюмує дослідник.