ГУР тричі безуспішно намагалися звільнити ЗАЕС, — Буданов

Головне управління розвідки Міністерства оборони України тричі намагалося звільнити Запорізьку АЕС від російських окупантів, але безуспішно.

Запорізька АЕС
Запорізька АЕС

Про це розповів начальник ГУР МО Кирило Буданов в інтервю NV.

За словами Буданова, перша спроба була у серпні 2022, коли спецназівці ГУР здійснили операцію, перетинаючи Каховське водосховище в районі Енергодару на човнах, яке на той час ще було повноводним. Метою підрозділу було створення плацдарму, придатного для подальшого звільнення міста та прилеглої до нього ЗАЕС.

На момент проведення операції ГУР окупанти мали намір підключити Запорізьку атомну електростанцію до своєї енергосистеми, що дозволяло б Кремлю забезпечити тимчасово окупований Південь України та Крим електроенергією і зміцнити свою позицію у регіоні.

Участь у операції взяли декілька десятків бійців ГУР, які рухалися на цивільних швидкохідних човнах. Окрім того, що тоді вони ще не мали спеціальних військових плавзасобів, спецназівці військової розвідки також не мали досвіду проведення таких операцій. Під час першої операції бійці висадилися біля Енергодару, але не змогли закріпитись. На думку командира підрозділу Шамана, їм забракло артилерійської підтримки. Пробувши на лівому березі Дніпра, спецназівці вимушено відступили під тиском переважаючих сил противника.

Проте ГУР не залишало спроб звільнення Енергодару та ЗАЕС. Бійці ще двічі намагалися висадитись на лівому березі Дніпра. У третій спробі брали участь навіть бійці з інших країн та командир Інтернаціонального легіону. Зокрема, новозеландці, які мали необхідний досвід, могли довго перебувати у воді та виконувати завдання. У момент третьої десантної висадки загарбники підвели до берега важку військову техніку. Тому українським спецназівцям знову не вдалося закріпитись і вони відступили.

Глава ГУР Кирило Буданов зазначив, що успіху трьох енергодарських операцій завадили як управлінські, так і виконавчі недоліки, однак надзавдання спецназівці виконали — росіяни так і не наважилися підключити ЗАЕС до своєї енергосистеми. Також енергодарська операція відіграла ще одну роль: вона дала практичні навички всім — від командного складу до бійців — як діяти на воді. Цей досвід дуже добре зараз застосовується та використовується. Наприклад, під час висадки у Криму.

У майбутньому досвід і напрацювання з річкових операцій ГУР насправді були успішно застосовані в інших висадках. Наприклад, 8 серпня 2023 року на лівому березі Херсонської області бійці спецпідрозділу ГУР провели операцію, де вони заманили в засідку та захопили в полон одного з найдосвідченіших командирів російської розвідки, на ім'я Юрій Томов.

Нагадаємо, 29 вересня Генеральна конференція МАГАТЕ схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької АЕС під повний контроль України.


Джерело: NV