Чи почалася Третя світова та як війна в Ізраїлі вплине на Україну?

Сподіваюся, що напад ХАМАС на Ізраїль, це ще не Третя світова війна, а конфлікт завершиться за кілька тижнів чи місяців.

Чи почалася Третя світова та як війна в Ізраїлі вплине на Україну?
Чи почалася Третя світова та як війна в Ізраїлі вплине на Україну?

Про це i-ua.tv заявив голова комісії із закордонних справ Спілки журналістів Ізраїля Ростислав Гольцман.

«Сподіваюся, що напад ХАМАС на Ізраїль, це ще не Третя світова війна. На півдні було прорвано кордон. Загинуло багато цивільних, тому там відбувався музичний фестиваль. Можливо в нас буде ще Північний фронт, адже з території Лівану вже були постріли у нашу сторону, але дуже швидко та ретельно відпрацювали ізраїльські літаки. У Лівані розуміють, що в разі загострення від Лівану залишаться лише спогади. Також не виключаю, що може бути удар зі Сходу. Щодо Третьої світової, то проти Єрусалиму може діяти москва та Іран. Однак наші американські друзі, вже надіслали свій флот до ізраїльських берегів. Це зрозуміло для кого вони це роблять. Сподіваюсь, що ані росіяни, ані іранці не почнуть те, що може привести до найбільш складних наслідків. Однак, коли маєш справу з божевільними, то нічого неможливо знати наперед», — каже журналіст.

На його думку, війна в Ізраїлі може вплинути і на війну в Україні.

«російські пропагандисти бачать це, як продовження однієї війни. Зокрема, горезвісний письменник Проханов мріє, коли народ ДНР та народ Сектори Гази обнімуться. Зрозуміло на що він натякає, але це не щось нове. Адже і в Ізраїлі і в Україні розуміють, що в нас є спільний ворог. До речі, після того, як до влади прийшов уряд Нетаньяху, Ізраїль відправляв свої боєприпаси до України. А коли Києву відправили систему антидрон — це геть роздратувало рф. Тому все більше шахедів падають і не наносять серйозного впливу. З іншого боку Іран був дуже стурбований, бо готується підписання про нормалізацію відносин між Ізраїлем та Саудівською Аравією. Також у Ізраїлю є мирний договір з Єгиптом. Тож після підписання угоди з Саудівською Аравією, стане зрозуміло, хто є основним у нас на Сході», — каже журналіст.

Він сподівається, що воєнний конфлікт між Ізраїлем та Хамас має завершитися якнайшвидше — за кілька тижнів або місяців.

«Терміни завершення конфлікту залежать від того, чи буде ще один фронт на Півночі з боку Лівану та з боку Палестини на Сході. Сподіваюся, що не буде прямого втручання з боку росіян чи іранців. Однак ситуація дуже схожа з Україною, адже Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї вже сказав слова самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка, — якби ми не напали, то Ізраїль напав би першим. Можу показати, звідки вони готували напад… Насправді цього ніхто не планував та не хотів. Не я повинен розповідати, що робити, коли поруч божевільний сусід», — каже журналіст.

Він зазначив, що в Ізраїлю вже є приводи для оптимізму.

«Коли це почалося по нашій країні відкрили потужний вогонь. За 3 години — 5000 ракет. Після того, як наші літаки зробили, все що потрібно у Секторі Газу, майже немає звідти ракет. Це поки не стратегічна перемога, а тактичний успіх», — резюмує журналіст.