Україна — то і є Русь, вона ніколи не переставала нею бути, — Голомша

Якщо ми не знаємо, хто ми, то ми й не знаємо, задля чого ми живемо.

Микола Голомша в програмі "Точка зору"
Микола Голомша в програмі "Точка зору"

Про це сказав перший заступник Генерального прокурора у 2014 році Микола Голомша в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«На великий жаль, ми не маємо підручника правильної історії, ми не маємо своєї історії. Тому що коли люди не знають, хто вони, коли вони не знають свою самоідентифікацію, вони не розуміють процесів і державотворчих, вони не розуміють політики та не розуміють взагалі, що навколо відбувається», — зазначив він.

За його словами, зараз є конкретний приклад народу, який протягом віків зберігав свою історію, мову, традиції, цінності та свою самобутність, — Ізраїль.

«Тому ми бачимо чітко, що там немає сумнівів, яка мова державна, там немає сумнівів у тому, з якого століття вивчати історію, тому що вони розуміють, що є народ, який повинен знати свою історію», — додав гість програми.

Коли Голомша з колегами досліджував геноцид українського народу, на одному із зібрань перед бібліотекарями він поставив питання «як Русь Україною стала?».

«І бібліотекарі, вчителі, вони ж мають педагогічну освіту, вони вивчали історію, кажуть „Це тоді, коли…“. Я кажу „Так не буде“. Тому що німець розуміє, як Німеччина Німеччиною стала, француз, як Франція стала. А чому ми не знаємо, як Україна Україною стала? Я кажу „Я відповів вам коротко. Ви будете всі казати, що ви це знаєте. Україна — то і є Русь, вона ніколи не переставала нею бути“», — розповів перший заступник Генпрокурора у відставці.

За його словами, росія завжди була ворогом українського народу.

«Тому що, нагадаю, в 1147 році, коли Юрій Довгорукий збудував Москву, це син Володимира Мономаха, київського князя, його заслали наші громадяни з Русі за те, що він вчиняв набіги на своїх. І коли йому сказали „Іди завойовуй великі землі та ними керуй“. (…) Він каже „Я йду, але я повернуся, я вас повоюю“, тобто „завоюю“. Він нас дотепер завойовує», — сказав він.

Треба ставити питання про етноцид, тому що, на його думку, це більш системне, широке поняття, яке має на меті вбити не тільки людину фізично, але і знищити її історію, культуру, мову, цінності, щоб не було такої держави.

«Історія — один із ключових предметів, який повістує нам, хто ми є, хто ми такі. І якщо ми розуміємо, чому росія напала, то саме тому, що вона вбивала, вона крала нашу історію, Вона привласнювала собі історичні факти», — підкреслив гість програми.