Чи зменшиться допомога США Україні через війну в Ізраїлі: відповідь політолога

Між Ізраїлем і США існує договір про підтримку. Також є обов’язкова допомога, яку Сполучені Штати зобов’язані надати. Є певний пакет першої необхідності, який завжди був, незалежно від до того, яка підтримка йде в інші країни.

Чи зменшиться допомога США Україні через війну в Ізраїлі: відповідь політолога

Про це сказав політолог Віталій Кулик в інтерв'ю телеканалу i-ua.tv.

«Суттєвим негативним наслідком для України, з точки зору підтримки з боку Вашингтона, — це зміщення фокуса уваги, коли Україна зникає зі шпальт західних мас-медіа, першочергово американських, і опиняється на третій чи четвертій позиції. Натомість Ізраїль з'являється на першій як основний союзник Сполучених Штатів. Відповідно, формується геополітична картинка для американського обивателя, що Сполученні Штати протистоять агресивному Ірану в Ізраїлі. За цими атаками стоїть, відповідно, ісламізм, тероризм та Іран. Поки що Вашингтон намагається уникнути прямого звинувачення Ірану. Є заяви з боку Білого дому про те, що вони не мають достатніх доказів, щоб сказати, що за цією атакою стоїть Іран. Але в цілому це зміщення настроїв очевидне», — пояснив він.

Наразі, за його словами, ракет, боєприпасів, танків, бронемашин в Ізраїлі достатньо.

«Їм потрібні спеціальна техніка, спеціальні системи, спеціальні можливості виявлення, тобто дуже специфічна лінійка речей, які необхідні для боротьби з терористами, які закопалися в землю й фактично діють із підземних бункерів і мережі коридорів. Для боротьби з таким ворогом треба спеціальна техніка. Це не критично для тих поставок, які здійснює Вашингтон для України», — додав Кулик.

Нагадаємо, високопоставлений чиновник адміністрації президента США Джо Байдена сказав, що Штати «будуть ставитися до ХАМАС такими, якими вони є — вони є міжнародною терористичною організацією». Згодом стало відомо, що американські сенатори готують проєкт допомоги Ізраїлю. Вони мають намір внести законопроєкт про надання допомоги країні. Наразі в Білому домі обговорюють можливість обʼєднати в один пакет військову допомогу Україні та Ізраїлю.