Не все залежить у нашій країні від президента і Парламенту, є ще й громадяни, — Кривоніс

Кабінет міністрів України оприлюднив документ під назвою «Концепт посилення стійкості демократії в Україні». Президент України «послідовно реалізовує суспільний запит на протидію олігархічно-корупційним загрозам, забезпечення реальної економічної конкуренції і справедливий розподіл ресурсів, які належать Українському народові». Також, згідно з концептом, влада досить неординарно підходить до розуміння демократії та її здійснення.

Руслан Кривоніс у програмі "Суспільні діалоги"
Руслан Кривоніс у програмі "Суспільні діалоги"

Концепт обговорили в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv. Гість нового випуску — підприємець, засновник БФ «За Справжню Україну» Руслан Кривоніс.

«У цьому концепті Президент України має змінити ситуацію, хоча ми парламентсько-президентська республіка, і маємо йти від державних інституцій. Це має йти не лише від Кабінету міністрів, а це має йти з Верховної Ради та спускатися все нижче й нижче. Саме щодо ідеї концепту з приводу морального права важко щось сказати реально, у даних умовах, що відбувається. Моя суб'єктивна точка зору, що ні, влада не має права взагалі з моральної сторони про це говорити, але дуже добре, що в нас з'являються такі концепти нарешті. Єдине — що це має якось більш просуватися в маси, більш просуватися в народ», — сказав Кривоніс.

За його словами, не все залежить у нашій країні від президента і Парламенту, а є ще й громадяни. Він вважає, що саме громадяни — це ті, хто змінив російський концепт.

«Розумієте, цей концепт, він зараз дуже підтверджує певні суспільні наративи. Усі погодяться, щоб зменшити кількість депутатів Верховної Ради. Це такий популізм, відверто. Я за етичний кодекс депутата. Але знову ж таки, це перекладання відповідальності. Може в цей концепт закладений і етичний кодекс громадянина, що демократія та демократичні відносини — це не лише право, а й відповідальність і зобов'язання. І в першу чергу, відповідальність за вибір. А у нас, згідно з цим концептом, складається таке враження, що держава окрема та громадянське суспільство окремо. У ньому навіть так і сказано, що „розвиток прозорих механізмів взаємодії з державою, зміцнення механізмів взаємодії державних інституцій та громадянського суспільства, відзначення державного внеску громадянського суспільства, збереження і захист незалежності України, розвитку демократії в Україні, сприяння“ і так далі», — зазначив підприємець.

Тобто, згідно з Концептом, держава та громадянське суспільство окремо. Так, на думку Кривоноса, не має бути. Україна має бути єдиним механізмом.