Усі друзі росії потім перетворюються на об’єкт атаки, — Новак

Усі друзі росії потім перетворюються на об’єкт атаки. Це сигнал попередження Угорщині та Словаччині, які можуть стати наступними.

Андрій Новак і Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Новак і Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це сказав голова Комітету економістів України Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

За його словами, Сполучені Штати не втягнуті у війну в Ізраїлі напряму. Але США досить оперативно зреагували на події, надаючи військову допомогу.

«Одразу виділили 8 млрд доларів допомоги Ізраїлю саме військової. Буквально на четвертий день уже прилетів перший військовий великий транспортний літак зі Сполучених Штатів в Ізраїль, очевидно, зі зброєю. Тобто реакція порівняно швидка й вона говорить про те, що Сполучені Штати, як і у випадку з Україною, залишаються на стороні тих, хто атакований. Ізраїль атакований дуже нахабно, дуже жорстко, дуже цинічно. Знову ж таки ми побачили, увесь світ побачив ці кадри, коли палестинські терористи просто заходять у міста, селища, розстрілюють усіх підряд — і дітей, і старих людей, і жінок, викрадають, гвалтують — усе те саме, що росія робить на території України. Один в один та сама картинка», — пояснив він.

Гість програми додав, що ХАМАС незвично професійно діяв якраз завдяки тому, що його навчали вагнерівці.

«Навчали, перш за все, користуватися безпілотниками, за допомогою яких вони ліквідували декілька ізраїльських танків і БМП. Раніше ХАМАС навіть не використовував такі методи, не вмів ними користуватися. Тобто росія навчила ХАМАС таким терористичним діям, такій миттєвій операції, яка у свій час, у момент нападу, у перший день, можна вважати, була дуже успішна та дуже масштабна. Потім уже ізраїльська армія зреагувала, і зараз вона вже зробила фактично зачистку всіх попередньо захоплених територій. Ізраїльська армія вже відбила й атакує безпосередньо в Секторі Гази, при чому атакує досить масштабно, у відповідь на цей дуже жорсткий напад ХАМАСу. Я так розумію, що висновок про те, що ХАМАС був навчений вагнерівцями, тобто російськими військовослужбовцями, фактично одним із підрозділів на сьогодні російської армії, також буде й публічно висвітлений цивілізованими країнами, а за результатами цього висновку будуть відповідні дії», — зазначив Новак.

Тобто, на його переконання, світ повинен розуміти, що вагнерівці та російські військовослужбовці — це знак рівності ХАМАСу, Хезболлі та Талібану.

«Тобто терористичні країни, терористичні організації, які фінансуються з Кремля, навчаються з Кремля, зброя постачається з Кремля. Я сподіваюсь, що тепер уже всі маски зняті, уже немає ніяких ілюзій з приводу якихось переговорів з терористичними організаціями, з терористичними країнами. Тому що загальний цивілізований світовий підхід — з терористами переговори не ведуться. Тобто з росією переговори не ведуться, тому що це терористична країна, яка ще й фінансує найбільші терористичні організації по всьому світу», — підкреслив він.

За його словами, перемога над росією може бути виключно військовою.

«Чи силами лише України, а може, навіть уже треба підключатись і НАТО, чи окремим країнам. Тому що це зло. Якщо його зараз не покарати, значить це буде повторюватись, повторюватись у багатьох країнах світу. Я навіть у себе у Фейсбуці на сторінці оприлюднив цікаву фотографію. Тель-Авів, 2019 рік, вибори, і величезний банер, де Нетаньягу потискає руку путіну, так що „ми друзі“, „ми партнери з росією“. Це 2019 рік. Не прийшло й чотири роки, Ізраїль має чіткий приклад, що це так звана дружба з росією», — наголосив гість програми.

Окрім цього, Новак дивується, що громадяни Угорщини мають таку коротку пам'ять, що вони вже забули, як ще 50 років тому радянська, а фактично російська техніка була на їхніх вулицях.

«Це історія про те, що ніякої дружби, тим більше вже ніяких переговорів з росією не може бути. Це є світове зло, яке треба просто знищити. Знищити виключно військовим шляхом. Не тільки військовим, а ще й економічним. Добре, що ще не прийняли 12-й пакет санкцій. Я сподіваюсь, що в нього увійдуть набагато жорсткіші санкції тепер проти росії, а не ті косметичні, які планували на початку. Тому що росію треба добивати військово, економічно, повністю її перекривати. Я вважаю, уже є більш ніж достатньо всіх подій і аргументів», — сказав економіст.

За його словами, треба повне торговельне ембарго на російські товари в усьому світі, щоб росія не могла, як зараз, обходити санкції.

«Але зараз усе одно росія продає, тобто все одно заробляє валюту, яку потім перетворює на зброю, якою потім вони вбивають людей в інших країнах. Просто так, бо їм так хочеться. Тому я сподіваюся, що світова спільнота цивілізованих країн уже зробить дуже чіткі висновки та буде добивати джерело тероризму, джерело зла або вісь зла, як колись казав Рональд Рейган, а вісь зла знаходиться в Кремлі», — підсумував він.