Заяви про заборону УПЦ мп є наративом рф, насправді йдеться про розірвання відносин — експерт

Йдеться не про заборону УПЦ мп в Україні, а про розірвання відносин та про припинення зв’язків. Адже філія в України має виконувати всі договори, які підписав мп зі всіма силовими структурами в рф.

Олександр Саган
Олександр Саган

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив доктор філософських наук, професор, завідувач відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Григорія Сковороди НАН України Олександр Саган.

«Йдеться не про заборону тієї чи іншої церкви, в законопроєкті йдеться про необхідність розриву відносин між центрами, які знаходяться в країні агресорці. Саме на цьому багато спекуляцій. Зокрема, що Україна хоче забороняти, і саме на цьому починають грати за кордоном, кажучи в нас порушується свобода совісті. Насправді, будь-яка інституція раніше мала зв’язки з рф, сьогодні їх припинила. Лише одна інституція, а це УПЦ мп, яку правильно називають канонічна православна російська церква в Україні — ці зв’язки зберегли. А в законопроєкті, який було ще в січні подано до Ради, якраз і говориться про необхідність припинення цих зв’язків», — каже Олександр Саган.

Він нагадав, що московський патріархат підписав угоду зі всіма без винятку силовими структурами рф.

«Філія в України має виконувати всі договори. Тому ми вимагаємо цей розрив, щоб не було жодного пігрунтя їх виконувати. Адже заборона УПЦ мп — це російський наратив, який чомусь вживають депутати та чиновники», — каже експерт.

Він підкреслив, що на відміну від католицької церкви, у православ’ї, поки немає такої практики, як вибачення церкви.

«Церква ще не на тому ступені усвідомлення. Тому таких випадків немає і в найближчому майбутньому вони навряд чи будуть», — резюмує експерт.