Під шумок війни в Ізраїлі рф налагодила поставки боєприпасів з Північної Кореї, — Кулик

Війна в Ізраїлі вигідна росії. Ставати формально або активно на боці ХАМАС рф не буде, тому що володимир путін має певні відносини з Беньяміном Нетаньягу. І конфліктувати з Ізраїлем росія не збирається.

Кім Чен Ин і володимир путін
Кім Чен Ин і володимир путін

Про це сказав політолог Віталій Кулик в інтерв'ю телеканалу i-ua.tv.

«Тут питання лише в тому, щоб руками інших так розбалансувати систему, так закрутити конфлікт, щоб світ займався вирішенням цього конфлікту та втратив пильність до України, дозволивши заморозити фронт. Це приблизно стратегічна ціль, яку зараз в Кремлі й розглядають», — зазначив він.

За його словами, «під шумок» війни в Ізраїлі росія вже налагодила поставки боєприпасів з Північної Кореї.

«7 жовтня ми бачили збільшення в 73 рази поставок із Північною Кореєю в росію. Раніше 2 машини в місяць приходило, а зараз 73 за один день. Тобто очевидне збільшення. Це означає, що Китай дав дозвіл на це. Відповідно, можна припустити, що десь є синхронізація дій: від атаки ХАМАСу на Ізраїль, дій проіранських проксі загалом на Великому Близькому Сході до того, як росія провела цю транзакцію з боєприпасами з Північною Кореєю. Бо якби це сталося без ескалації в Ізраїлі, то, відповідно, Північна Корея б опинилася в ситуації різкої заяви або різких дій з боку Заходу, нових санкцій, розслідувань тощо. Тобто ці поставки були б у фокусі світової уваги», — пояснив політологу.

Надалі, на його думку, потрібно чекати появи таких ситуацій, як в Ізраїлі, у різних точках світу.

«росія, Китай, Іран будуть синхронізувати свої дії та розбалансовувати систему. Буде хаотизація міжнародних відносин, коли не лише окремі гравці, такі як росія та Іран, грають свою роль, а будуть грати й різні транснаціональні угруповання, групи впливів, корпорацій, різні релігійні групи й тому подібне. Кожен буде намагатися силою вирішити якийсь свій конфлікт. А скриньку Пандори відкрила саме росія», — вважає Кулик.

Раніше повідомлялося, що КНДР передала росії артилерію для війни проти України.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.