Після приєднання енергетики України до ЄС зростуть тарифи на світло — експерт

Ринки ЄС та всього світу є супердотаційними. Крім того, Україна перед приєднанням до ринку ЄС, мала до цього підготуватися.

Після приєднання енергетики України до ЄС зростуть тарифи на світло
Після приєднання енергетики України до ЄС зростуть тарифи на світло

Про це в коментарі заявив енергетичний експерт Юрій Корольчук.

«Україна вже була приєднана до енергоринку ЄС. Тобто були технічні можливості, як приймати так і віддавати електроенергію. Тепер ми просто можемо покращувати цей показник. Нарощувати наші можливості експорту або імпорту. А компанії, які виробляють електроенергію, накшталт Енергоатому та трейдери — посередницькі компанії, які викуповують та перепродають електроенергію враховують її на своєму балансі. Все це є і тут питання у вдосконаленні цього процесу. А ось наслідку цього для нас справжня проблема. Адже нічого хорошого нам це на цей час не дає. Ринки ЄС та всього світу є супердотаційними. Тільки у Франції в цьому році дотації по електроенергії для населення та промисловості складуть 30 млрд євро. Питання в тому, а де Україна в цих дотаціях, нам ніхто не дасть ні копійки. Якщо ми будемо купувати електроенергію в Європі, то змушені будемо виплатити все повністю», — каже експерт.

На його думку, Україна перед тим, як приєднатися до ринку ЄС, мала до цього підготуватися.

«Зокрема підтягнути для цього всі станції, зокрема АЕС. Модернізувати існуючи та побудувати новіші. Також відремонтувати мережі. Ми мали спочатку створити собі автономію. Однак, це мільярди доларів. Те що ми бачимо зараз — вилізе нам боком у вигляді підвищення тарифів на світло», — резюмує експерт.