Головне питання для всіх — мінімізувати розширення військових дій, — політолог про війну в Ізраїлі

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї заявив, що дії Ізраїлю вийшли за рамки самооборони, і він повинен припинити «колективне покарання народу Гази».

Дим після обстрілу Палестинської вежі в Газі, 7 жовтня
Дим після обстрілу Палестинської вежі в Газі, 7 жовтня

Заяву Китаю прокоментував політолог Віталій Бала для телеканалу i-ua.tv.

«Насправді ситуація, з моєї точки зору, вийшла з-під контролю для тих, хто в принципі стоїть за цією атакою ХАМАСом. На те, що було зроблено ХАМАСом, мені видається, не розраховували, що так далеко зможуть дійти, що так пройдуть спокійно на територію Ізраїлю. Вони занадто все зробили. За останніми даними, в Ізраїлі говорять про 155 заручників, взятих у полон ХАМАСом. Ізраїль, звичайно, був шокований, і в такій негативній емоційній ситуації він перебуває і зараз», — зазначив він.

За його словами, ізраїльтяни вже заявили, що Беньямін Нетаньягу має піти у відставку після завершення цієї війни, бо він не підготувався до розвитку таких подій.

«Він мусить зараз дуже серйозно діяти, щоб якось відповідати тим настроям обурення, негативу, агресії, які є в середині Ізраїля. Тому він одразу заявив, що ХАМАС буде знищений, і в принципі Ізраїль цим займається зараз. Вони всіх попередили, щоб виходили з одної частини Сектора Гази та йшли в іншу. Тут зараз уже й Хезболла (ліванська шиїтська парамілітарна ісламістська організація та політпартія; визнана терор. організацією) може почати якісь дії», — додав експерт.

На його думку, зараз головне питання для всіх — це спробувати мінімізувати розширення цих військових дій.

«І заява Китаю, з моєї точки зору, була зроблена саме в цьому контексті. Я думаю, що про це говорять не публічно з Ізраїлем, з керівництвом Ізраїлю і Сполучені Штати Америки. В принципі всі країни зацікавлені, щоби не було розширення, я маю на увазі країни Близького Сходу, включаючи Саудівську Аравію. Сьогодні знову ж Блінкен повернувся в Ізраїль. Він швидко прилетів в Ізраїль, потім був в Саудівській Аравії, був в Єгипті. Тобто вони там все це обговорять, він привіз якісь пропозиції. Але, наскільки я розумію, насправді мова йде про те, щоб все-таки цей заморожений конфлікт (він насправді був заморожений) вийшов на формування реального державного об'єднання. Тобто це ще й варіант по-новому започаткувати співіснування між Ізраїлем і палестинцями. Але для цього вони не мають перейти ту межу, де буде завжди бажання реваншу. Я думаю, що в цьому контексті можна пояснювати таку заяву Китаю», — пояснив Бала.

Також він припустив, що Китай має якесь відношення до всіх цих подій в Ізраїлі, оскільки йому це вигідно, але все-таки це малоймовірно.

«Але так чи інакше, можливо, не хочуть, щоб була повністю знищена така політична сила як ХАМАС, таке бойове військове відгалуження. Такий варіант також можна допустити, хоча, з моєї точки зору, напевно, перший варіант, щоб не було розширення цього конфлікту, найімовірніший. Хоча, знову ж, Китаю в принципі він вигідний», — підсумував політолог.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.