Первинним суб’єктом політичного процесу в Україні є політичні партії, — Плахтій

Вибори в Україні у воєнний час несуть дві основні загрози. Перша — взаємопоборювання влади та опозиції. Відтак виявиться стільки компромату, що виникне друга загроза — делегітимізація влади. Вона може призвести до катастрофічних наслідків у результаті війни.

Тарас Плахтій у програмі «Суспільні діалоги»
Тарас Плахтій у програмі «Суспільні діалоги»

Про це сказав незалежний дослідник політичних партій Тарас Плахтій у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Влада буде таки обрана, але очевидно для всього суспільства, вона буде мати ряд суттєвих недоліків. І будуть питання до самого проведення політичних виборів в умовах війни. Власне, усім буде очевидно, що військові не зможуть взяти участь, що якщо буде введено електронне голосування, то в ньому набагато простіше порахувати необхідний результат. І цей момент зумовить делегітимізацію влади настільки сильно, що це може дуже погано закінчитися для держави. І тому при всіх недоліках цієї влади, яка є, її продовження правління у зв'язку з війною є меншим злом, на мій погляд, ніж провести вибори», — вважає він.

За його словами, первинним суб’єктом політичного процесу в Україні є політичні партії.

«В Україні, до речі, за роки незалежності різко змінилася система через відхід від радянської системи до другої, до крайнощів. У нас у радянській системі була одна політична партія, а зараз у нас 360+ політичних партій. Тобто ми різко відійшли від цієї системи, яка була. Інше питання, що вони всі клони комуністичної партії», — зазначив експерт.

Політичні партії, на його думку, несуть відповідальність і за реформи, і за проведення виборів, і за підготовку кандидатів, і за їхню діяльність у владі.

«Однак політичні партії не справляються з вирішенням цих задач. І тут є розвилка, два підходи, які, напевно, треба виконувати одночасно. Перше — це змінювати якості політичних партій. Другий шлях — через тиск громадянського суспільства змушувати партії діяти в межах тих правил, які принесуть користь суспільству», — сказав Плахтій.