Чи зможе селянство стати драйвером для відбудови повоєнної України?

Враховуючи досвід ЄС, ми можемо шаленими темпами відроджувати українське село та сільську місцевість.

Чи зможе селянство стати драйвером для відбудови повоєнної України?
Чи зможе селянство стати драйвером для відбудови повоєнної України?

Про це заявив голова Спілки українського селянства Іван Томич.

«Ціни на зернові в нас в 2, 5 рази нижче, ніж у європейського фермера. А державної підтримки немає і ніхто за неї не згадує. В цих умовах фермер тримається та веде діяльність з останніх сил. Дайте водички на цю рослину і вона забуяє на весь світ. Фермерство в Європі давно б пропало, якби такі умови були у них. Враховуючи досвід ЄС, ми можемо шаленими темпами відроджувати українське село та сільську місцевість. А також життя наших співвітчизників — добробут, економіку, робочі місця. Якщо цього не буде відбуватися, то ми будемо в черзі на узбіччі ще 50 років чекати вступу до ЄС», — каже І. Томич.

На його думку, протягом тисячоліть йде війна за українську землю. А ринок землі загарбницький спосіб забрати українську землю на користь великого капіталу.

«Є група, яка давно лобіює таку політику протягом десятиліть. Вони воюють з українським фермером, який понад 30 років не може стати на ноги. Тому що вони бояться, що він стане для них чинником опору. Саме тому у нас з’явився скандальний закон 6013. Координація відбувається з одного напрямку, а питання кінцевої мети ставлять — 100 або 200 тисяч га землі в одні руки. І кілька компаній будуть контролювати долю та майбутнє України. Знищується сільська мережа і немає місця зароджуватися у перспективі українському фермеру, як способу іншого альтернативного устрою у великій олігархічній латифундії. Це є трагічно для нації», — резюмує експерт.