Реальний поштовх для роботодавців, — Ольга Хіцевич про платформу «Працюй!» для людей з інвалідністю

Запуск платформи «Працюй!» може стати реальним поштовхом для роботодавців, щоб залучати людей з інвалідністю до роботи, розвивати їхні навички, ділитись досвідом, а також може стати стимулом до залучення цих людей до відбудови країни, оскільки офіційно працююча людина сплачує податки в державний бюджет.

Реальний поштовх для роботодавців, — Ольга Хіцевич про платформу «Працюй!» для людей з інвалідністю

Про це сказала спеціалістка з міжнародної адвокації ГО «Fight For Right» Ольга Хіцевич у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Сьогодні, коли ми захищаємося від зовнішнього ворога та прагнемо позбутись радянської моделі існування, коли ми так сильно прагнемо стати країною-членкинею ЄС, ми маємо змінювати стандарти та підходи до всіх сфер і галузей, ми маємо залучати до розбудови життєдіяльності країни всіх бажаючих. А люди з інвалідністю є повноцінною частиною нашої держави та суспільства, які мають рівні права та обов’язки», — зазначила вона.

Однак, за її словами, у реальності люди з інвалідністю стикаються зі значними бар'єрами в доступі до освіти, працевлаштування, охорони здоров'я, їм складніше брати участь у політичному житті тощо.

«Нам треба ще багато чого зробити, але ми маємо діяти вже зараз — перш за все, ми маємо проводити реформи, змінювати законодавство та долучати людей з інвалідністю до цих змін. Держава має розробити програму та впровадити законодавство так, щоб система спонукала роботодавців наймати/залучати до роботи людей з інвалідністю. Окрім того, законодавство має бути налаштовано так, щоб роботодавець, наймаючи на роботу людей з інвалідністю, адаптував під її потреби робоче місце. Не треба забувати й про соціальну, психологічну, біологічну адаптацію. І все це має регулювати законодавча база, а за невиконання цих умов роботодавець має нести відповідальність», — пояснила спеціалістка.

До повномасштабного вторгнення рф в Україну, згідно з даними Мінсоцполітики, були працевлаштованими близько 17% людей з інвалідністю, тоді як загальна кількість людей з інвалідністю по країні становила близько 3 млн людей.

«Для порівняння: на ринку праці Німеччини працевлаштованих людей з інвалідністю близько 69,4% від загальної кількості людей з інвалідністю, в Італії — близько 55%, у Швеції — 68%. Саме тому запуск цієї платформи є можливістю для людей з інвалідністю бути працевлаштованими. Це надає сподівання, що люди з інвалідністю, які покинули країну, починаючи з 24 лютого 2022-го, матимуть змогу повернутись у рідну країну, оскільки за допомогою таких сервісів буде зрозуміло, що на них тут чекають і думають про них», — підкреслила Хіцевич.

Нагадаємо, в Україні запустили сайт для працевлаштування людей з інвалідністю. «Працюй!» — це новий соціальний проєкт покликаний збільшити інклюзивні робочі місця. На цій платформі роботодавці розміщують вакансії, а люди з інвалідністю подають резюме й знаходять роботу.