ChatGPT може бути ефективним помічником у боротьбі з депресією: чи може ШІ замінити психолога

Дослідження Family Medicine and Community Health показало, що ChatGPT може бути ефективним помічником у боротьбі з депресією, адже нейромережа здатна відображати людську розмову, спираючись лише на факти та стандарти лікування клінічної депресії без зайвих упереджень.

ChatGPT може бути ефективним помічником у боротьбі з депресією: чи може ШІ замінити психолога

Психологиня-практик Марина Діденко в коментарі телеканалу i-ua.tv пояснила, яким чином ChatGPT може бути ефективним у боротьбі з депресією та чи зможе штучний інтелект (ШІ) замінити психолога.

«Ми можемо говорити про те, що ChatGPT може бути помічником не в боротьбі з депресією, а в її виявленні. Дослідження показало, що задавши алгоритм, ChatGPT може висунути певні рекомендації, не маючи стереотипів або якихось упереджень. Бо іноді лікарі, які теж є людьми, можуть зі своїми упередженнями або стереотипами підходити до діагностики депресії або призначення лікування», — зазначила вона.

Але, на її думку, ChatGPT не може замінити лікаря, адже депресія — це широкий спектр різних розладів і симптомів.

«Вона проявляється в різних формах, наприклад, сезонний афективний розлад, дистонія, післяпологова депресія. Вона може бути у формі великого депресивного розладу, клінічної депресії. Вона може бути, як наслідок різних подій, певних психофізіологічних станів людини або певного пережитого досвіду чи отримання інвалідності, зміни якогось стану. Тому лікарі, коли проводять обстеження, дивляться на особистість комплексно. Є певні протоколи, згідно з якими діагностується та лікується стан депресії. Це може визначати лише лікар в залежності від ступеня депресії, її форми та причини виникнення», — пояснила психологиня.

ChatGPT як алгоритм, за її словами, може ці протоколи аналізувати та внаслідок збігів певних факторів призначати лікування.

«Але жоден ШІ не зможе замінити людину, адже лікар ще бачить, як виглядає людина, які в неї жести, міміка. Якщо в лікаря виникне якась підозра на щось інше, він може задати уточнюючі питання. А ChatGPT буде працювати лише з тією інформацією, яку надає людина та яка задана в алгоритм, з тими питаннями, які будуть поставлені. Тобто він не зможе бачити загальний комплексний стан пацієнта», — підкреслила експертка.

Також Діденко додала, що люди схильні перебільшувати свої стани в ситуації паніки або навпаки на якісь стани не звертати увагу.

«Особливо на прояви депресії, яка важко діагностується, людина може просто не звернути увагу, бо вони будуть здаватися їй звичними або в неї не буде сил і достатньої кваліфікації. Лікарі, звичайно, можуть краще все це ідентифікувати, ніж алгоритм. Людина просто може не дійти до алгоритму, або навпаки впасти в паніку, якщо отримає діагноз від ШІ. Часто люди, які мають іпохондричні розлади, або в принципі люди, коли починають гуглити діагнози, починають самі собі їх ставити, піднімається тривожність, починається паніка, вони вже не мислять раціонально. А це може мати певні наслідки для здоров'я — підвищується тиск, стрес, тому вони теж ідуть до лікарів, які тоді заспокоюють їх, бо не завжди людина може правильно визначити свої симптоми, або один і той самий симптом може свідчити про різну хворобу», — відмітила вона.

Водночас не можна сказати напевно, що кожній людині зручніше спілкуватися з роботом. Усе залежить від типу особисті та попереднього досвіду, наголосила психологиня.

Однак вона додала, що довіряти ChatGPT, його постановці діагнозу або лікуватися за його порадами не можна. Але онлайн-консультування фактично дуже спрощує життя тим людям, яким некомфортно спілкуватися напряму з лікарем. Таким чином вони можуть приблизно в тому ж форматі отримати кваліфіковану допомогу.

«Так, медичне онлайн-консультування зараз набирає популярності, тому що легше написати лікарю — це не так страшно, ніж піти. І це робить послугу швидшою та доступнішою», — підсумувала Діденко.