росія зможе підтримувати вогневу інтенсивність з допомогою власних і наданих КНДР боєприпасів у 2024, — ISW

Фахівці ISW прогнозують, що росія зможе підтримувати вогневу інтенсивність з допомогою власних і наданих КНДР боєприпасів у 2024 році, але значно нижчу, ніж та, що була у 2022 році.

росія зможе підтримувати вогневу інтенсивність з допомогою власних і наданих КНДР боєприпасів у 2024, — ISW

Про це йдеться в останньому звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 23 жовтня.

Експерти припускають, що внутрішнє виробництво артилерійських снарядів в росії, поповнене збільшенням імпорту боєприпасів з Північної Кореї, ймовірно, дозволить російським військам підтримувати достатню інтенсивність артилерійського вогню в Україні у 2024 році, хоча і на відносно нижчому рівні, ніж у 2022 році.

Керівник Розвідувального центру Сил оборони Естонії полковник Антс Ківісельг заявив, що у росії залишилося близько чотирьох мільйонів артилерійських снарядів, які російські війська можуть використовувати для ведення війни «низької інтенсивності» протягом ще одного року.

Ківісельг зазначив, що є повідомлення про те, що Північна Корея відправила до росії до 1000 контейнерів з боєприпасами, кожен з яких містить від 300 до 500 одиниць артилерійських боєприпасів.

За оцінками Ківісельга, таким чином, Північна Корея, можливо, надана росії від 300 000 до 500 000 одиниць боєприпасів, яких може вистачити до одного місяця за нинішньої щоденної норми використання близько 10 000 снарядів на день.

В огляді зазначають, що західні джерела і супутникові знімки підтверджують, що північнокорейські поставки, які, ймовірно, в основному складаються з артилерійських снарядів, різко зросли після того, як російська і північнокорейська влада, швидше за все, почали більш офіційну військово-технічну співпрацю у вересні, як раніше повідомляв ISW, і Північна Корея, ймовірно, продовжить поставки.

Аналітики резюмують: «Виходячи із західних оцінок російських артилерійських виробничих потужностей і продовження північнокорейського артилерійського експорту, Росія, ймовірно, зможе підтримувати в цілому достатню інтенсивність обстрілів в осяжному майбутньому».

Хоча загальне зниження інтенсивності вогню може обмежити здатність російських військ проводити широкомасштабні наступальні операції, на їхню думку, окупанти навряд чи зіткнуться з масштабною нестачею, яка б значно підривала оборонні операції, а зниження інтенсивності вогню не надасть українським військам переваги.

«Ступінь, на якому міжнародні партнери підтримуватимуть здатність України утримувати ефективну вогневу спроможність щодо російських сил, буде ключовим фактором, що визначатиме відповідні спроможності у 2024 році», — кажуть аналітики.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що КНДР передала росії артилерію для війни проти України.