В США назвали Китай, Іран та рф новою «віссю зла», експерт розповів, що це означає для України

В ситуації, коли москва та Пекін інтенсифікують власну співпрацю, зрозуміло, що збільшення загрози з боку Китаю, не відверне від України допомогу країн Заходу, зокрема, США.

В США назвали Китай, Іран та рф новою "віссю зла
В США назвали Китай, Іран та рф новою "віссю зла

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

" В США зараз активізується дискусія, як за зачиненими дверима, так і у суспільстві стосовно небезпеки нинішнього комуністичного Китаю. Тому в нинішніх умовах Китай для американського суспільства є великою загрозою, навіть більше, ніж рф. А те, як відбувається розшарування на багатополярний світ, то можна побачити, як США на чолі демократичного світу, з іншої сторони — це автократії, де є Китай, якому очевидно хочуть віддати лідерство. Хоча можу не погодитися стосовно включення Китаю до нової віссі зла. Розглядав би її трошки інакше. Адже конкретна вісь зла — це рф, Іран та Північна Корея. Стосовно Китаю, то він грає свою гру. Вона дозволяє Китаю в нинішніх умовах укріпитися, як державі в геополітичному та економічному плані у протистоянні з США", — каже експерт.

Він нагадав, що нещодавно США опублікували доповідь, в якій закликали готуватися до одночасної війни з рф та Китаєм.

" Мова йде не про пряме зіткнення, а про війну в Україні та про Тайвань. В такій ситуації Китай для США несе ще більше загрозу, хоча водночас, що економіки Китаю та США пов’язані. Вони разом представляють понад 40% світового ВВП, тому на даному етапі говорити про конфлікт між цими країнами поки що не доводиться. Однак все можливо, адже продовжується полярне розшарування. Крім того, міністри уряду рф заявляють, що основний канал постачання дронів до них є Китай. Він зараз постачає їх через свої компанії, стрілецьку зброю, бронежилети, все це способи передачі допомоги Кремлю. В ситуації, коли москва та Пекін інтенсифікують власну співпрацю, зрозуміло, що збільшення загрози з боку Китаю, не відверне від України допомогу країн Заходу, зокрема, США. Адже війна в Україні вийшла на обрій війни світового значення. Тому Україні просто так не дадуть можливості здатися або програти. Це вже очевидно. Тому залучення такої потужної сили, як Китай, якщо він буде посилювати підтримку рф, то це посилить підтримку України від західних держав", — резюмує експерт.