СБУ ліквідувала нові «схеми ухилянтів»: серед затриманих — двоє очільників військкомату та керівниця ВЛК

Служба безпеки заблокувала ще 3 схеми ухилення від мобілізації у різних регіонах України.

СБУ ліквідувала нові «схеми ухилянтів»: серед затриманих — двоє очільників військкомату та керівниця ВЛК

Служба безпеки заблокувала ще 3 схеми ухилення від мобілізації у різних регіонах України. Серед затриманих — начальник військкомату та голова військово-лікарської комісії у Харкові та завідувач кафедри одного з інститутів на Закарпатті.

За гроші зловмисники пропонували потенційним призовникам уникнути мобілізації та виїхати до Євросоюзу на підставі підроблених документів. Вартість таких «послуг» становила від 1 до 8 тис. американських доларів. Сума залежала від терміновості виготовлення фальшивки.

Так, у Харкові викрито двох керівників: військкомату та військово-лікарської комісії в обласному центрі.

За даними слідства, очільниця ВЛК за гроші вписувала важкі діагнози в медкартки призовників. При цьому її спільник, воєнком, завіряв своїм підписом висновки про непридатність клієнтів до військової служби за станом здоров’я. У подальшому ухилянти планували використати підробку для незаконного виїзду за кордон.

Наразі фігуранту-військкоматівцю вже повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 332 (сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчинене з корисливих мотивів);
  • ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

Крім того, злочинні дії керівниці військової медкомісії кваліфіковано за ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення).

На Закарпатті викрито завідувача кафедри соціальної роботи одного з місцевих інститутів, який продавав ухилянтам студентські квитки. Перебуваючи у статусі голови вступної комісії вишу, він оформляв своїх клієнтів на навчання «поза конкурсом» і навіть без складання вступних іспитів. Після зарахування до навчального закладу ухилянти претендували на відтермінування призову.

На Черкащині затримано раніше судимого за розбій та бандитизм мешканця Одеси, який за гроші обіцяв ухилянту підроблені документи для виїзду за кордон.

Нагадаємо, 17 жовтня СБУ ліквідувала ще 4 «схеми ухилянтів»: одна з них передбачала фіктивне одруження на особах з інвалідністю.