Територіальні громади не потрібно створювати, вони природним шляхом створені, — Сергеєв

Територіальні громади не потрібно створювати, вони природним шляхом створені. Це, як і культура, яка природним шляхом створюється й не залежить від нашого розуміння та бажання.

Микола Сергеєв у програмі «Суспільні діалоги»
Микола Сергеєв у програмі «Суспільні діалоги»

Про це сказав голова правління ГО «Громадська рада самоврядування» Микола Сергеєв у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Громади існують, а от треба просвіщати, формувати та структурувати для того, щоб була структура громади, щоб у неї були наявні актив, просвічений актив. Це потрібно робити. З цього починається сильна громада. Сильна громада — це просвічена, спроможна громада, яка є одним з головних інститутів держави — місцеве самоврядування. Сильна громада — це розвинуте місцеве самоврядування, це реальне народовладдя», — зазначив він.

На його думку, для того, щоб відбудовувати країну, потрібно, в першу чергу, долучати знання в громади.

«Але коли кажуть „долучати знання“, усі думають, що це з іншого боку, з Америки знання, з Європи знання. Знання, в першу чергу, — це людський ресурс. Це люди, які проживають безпосередньо у своїй громаді, вони знають основу цієї громади, вони знають її культуру, розвиток, людей, місцеві особливості, релігійні особливості, економіку. І от додати до цих місцевих людей знання управління землею, в першу чергу, (це головний ресурс після людського); фінанси, можливість ними управляти; знання про управління економікою громад; про розвиток громади; про державотворення. І тоді можна буде відбудовувати країну», — пояснив Сергеєв.