Євросоюз зриває власні плани щодо надання Україні артснарядів до березня 2024 року

Європейський Союз відстає від плану надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року.

Євросоюз зриває власні плани щодо надання Україні артснарядів до березня 2024 року

Про це повідомило агентство Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі з цим питанням.

Згідно з затвердженими на початку цього року планами, ЄС пообіцяв надати Україні артилерійські боєприпаси протягом 12 місяців. Спочатку — за рахунок наявних запасів, а потім за допомогою контрактів на спільні закупівлі і збільшення промислових потужностей.

За словами джерел і документів, з якими ознайомилося агентство, ця ініціатива наразі забезпечила близько 30% від запланованого. Виходячи з обсягу підписаних на сьогодні контрактів, вона ризикує не досягти своєї мети.

Кілька країн-членів ЄС у приватному порядку звернулися до зовнішньополітичного відомства Євросоюзу з проханням продовжити термін виконання контрактів, додали співрозмовники.

США, які прагнуть збільшити власне виробництво до близько 1 мільйона снарядів на рік у 2024 році, закликали ЄС активізувати свої зусилля, зазначили співрозмовники. Представники Білого дому відмовилися від коментарів.

В умовах, коли український контрнаступ має обмежений прогрес, а союзники готуються до тривалої війни, поставки боєприпасів, обіцяні ЄС, є критично важливими для того, щоб допомогти Україні не відставати від російського виробництва.

За деякими оцінками, наступного року російські заводи поставлять 2 мільйони снарядів, в той, час як Москва також отримала постачання з Північної Кореї та продовжує закуповувати снаряди радянських часів.

Країни-члени ЄС неохоче надають конкретні дані про те, що вони надали, або про контракти, які вони підписали.

Деякі країни, однак, поділилися цифрами в приватному порядку. Близько десятка країн, в тому числі країни Балтії, Німеччина, Нідерланди та Польща, поставили або планують поставити від 300 000 до 400 000 боєприпасів, в основному в рамках ініціативи ЄС.

Фінляндія, Швеція, Данія і Норвегія, яка не є членом ЄС, розмістили замовлення на суму 52 мільйони євро з початком виробництва наступного року.

За словами одного зі співрозмовників, ціна на боєприпаси зросла з моменту запуску ініціативи, а це означає, що поточний бюджет може виявитися недостатнім для досягнення її цілей.

Ці цифри не включають усіх поставок, здійснених після початку повномасштабного російського вторгнення, а деякі країни могли постачати боєприпаси з-за меж ЄС або не розголошувати інформацію про свої поставки.

Деякі країни-члени ЄС також здійснюють власні програми закупівель і прагнуть посилити свій промисловий потенціал так само, як і Україна.

Нагадаємо, 25 жовтня Уряд Австралії виділив черговий пакет військової допомоги Україні на 20 мільйонів австралійських доларів, або 12,7 мільйона доларів США.