Транснаціональні компанії вже контролюють більшу половину землі в Україні — експерт

В Україні 75% землі контролюють транснаціональні компанії.

Транснаціональні компанії вже контролюють більшу половину землі в Україні
Транснаціональні компанії вже контролюють більшу половину землі в Україні

Про це в коментарі заявив голова Спілки українського селянства Іван Томич.

" З ринком землі все набагато глибше та ширше. Ми повинні реально оцінити, що сьогодні в Україні на пряму, а також через своїх представників, афільованих компаній, транснаціональні компанії вже контролюють більшу половину землі. Також є компанії, які не напряму в цій системі. Це підприємства від 10 тисяч. Якщо додати ще їх баланс, то у нас вийде 75% землі, які контролюють транснаціональні компанії. А якщо брати наші «найхлібніші» області, то це 85%, де є контроль транснаціональних компаній. Тому ситуація є критично-загрозливою", — каже І. Томич.

На його думку, ще одна загроза у перекочуванні питанні оренди на право приватної власності.

" Ще з початком паювання землі, чиновники сушать голови, як цю землю забрати в селян. Це довго не могли зробити. По-перше, був великий опір, громадський, політичний, соціальний, не можна було швидко та прискорено здійснити обезземелення селянина через різні схеми процедури та законодавчі ініціативи. А закон про оббіг земель привідкрив шлюзи. Нардепам вдалося пропхати 100 га в руки фізичній особі. Однак цілком зрозуміло, що це мало кому цікаво. Тепер землі, які я називав, не повністю, але у великій мірі можна переводити з земель оренди у землі приватної власності. Не виключаю, що у майбутньому планується збільшення банку землі в одні руки та процедури спрощення, які прискорять процес. Це іде в дисонанс не тільки з українським народом, сільською місцевістю та селом, а і з цивілізованим світом та єврейським устроєм. Те, що зараз відбувається в Україні з ринком землі, різко суперечить європейському аграрному устрою, який вдосконалюється на користь селянина, людини та природи. В Україні ж просто йде цинічна брехня", — каже І. Томич.

На його думку, перед українцями зараз стоять різні виклики.

" Один з них — цинічне захоплення української землі. Якщо ми хочемо успіхів на українській землі для народу та країни, то ми повинні будувати фермерський устрій, який забезпечив у світі 85% прогресу. Інші 15% систем, не мають жодного прогресу. Вся влада в Україні сидить на двох стільцях. Один — демократичний, цивілізований, європейський, який чітко кричить що ми вже вступаємо в ЄС. З другого боку робляться такі кроки та дії, які так далеко відкидають, що взагалі незрозуміло, де ми можемо опинитися", — каже фермер.

На питання чи державні інституції, такі як НАБУ, САП, які фінансуються з-за кордону, тому по суті виконують роль умовних арбітрів або виконавців із зовнішніх структур, таким чином підштовхують наших латифундистів через певний час продати землю транснаціональним компаніям, експерт відповів наступне.

«Думаю, що в такі ігри вони і близько не будуть сунути свого носа», — резюмує експерт.