Яким чином будуть виплачуватися репарації Україні — відповідь експерта

Не треба чекати перемоги України, треба вже вживати заходів для отримання російських активів, які є по всьому світу зараз.

Яким чином будуть виплачуватися репарації Україні — відповідь експерта
Яким чином будуть виплачуватися репарації Україні — відповідь експерта

Про це заявив юрист, народний депутат VI-VII скликань і керівник Українського центра соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко в коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Я думаю, що тут цей процес повинен іти незалежно від військового завершення збройного конфлікту чи від нашої перемоги. Тому що ми не розуміємо, скільки буде продовжувати ця війна, а Україна та українські громадяни вже втратили мільярди й мільярди доларів від цієї збройної агресії», — сказав він.

За його словами, наразі український уряд вживає заходів спільно з іншими державами щодо створення спеціального компенсаційного механізму, який би дав можливість правильним юридичним шляхом отримати відшкодування збитків, завдані Україні та українським громадянам, за рахунок заморожених російських активів.

«Наскільки я знаю, навіть учора (30 жовтня, — ред.) уряд когось дав для міжвідомчої робочої групи, яка буде займатися цим питанням на європейському рівні. Тому безперечно, заходи з компенсації збитків необхідно вживати постійно», — зазначив експерт.

Також Пилипенко нагадав про необхідність створити певний юридичний механізм, який буде прийнятний не лише для України, а й для інших держав.

«Це може бути і як універсальний договір, і як локальний в Європі, зокрема з Європейським Союзом, з європейськими державами. Також, безперечно, має бути якась угода з урядом Сполучених Штатів, оскільки багато російських активів зберігається там», — додав юрист.

На його думку, росія навряд чи самостійно відшкодує збитки Україні, оскільки ніколи нікому не виплачувала репарації.

«Це така туманна перспектива. Теоретично це можливо, але в дуже далекій перспективі. На практиці, поки що з врахуванням політичної влади, яка сьогодні є в росії, я цього не бачу. Напевно, можуть пройти якісь десятки років, щоб теоретично ця перспектива стала можливою. Але в будь-якому випадку, безперечно, репарації можуть бути виплачені через скількись десятків років, як показує міжнародна практика», — підкреслив нардеп.

Але спочатку, на його переконання, потрібно створити реєстр, в якому будуть записані особи, які постраждали від агресії, і де будуть вказані суми їхньої компенсації.

«Знову ж таки, є і судовий шлях. Міжнародний кримінальний суд також може присудити стягнення компенсації шкоди за міжнародними злочинами для потерпілих від злочинів, які є в його юрисдикції. Зараз знаємо, що йде мова про обвинувачення путіна та інших у незаконній депортації українських дітей, що є воєнним злочином. Відповідно, у цьому випадку теж можливе створення певних компенсаційних механізмів саме для тих, хто постраждав від цього злочину. Знову ж таки, воєнні злочини й геноцид, які вчиняє росія, вимірюються сотнями тисяч постраждалих. Постраждалим від цього є весь український народ. Тому питання необхідно розділити: відшкодування збитків, які завдані державі та які завдані юридичним особам, бізнесу, а також компенсація фізичним особам, громадянам, постраждалим від агресії та міжнародних злочинів, зокрема, від воєнних злочинів та геноциду», — пояснив він.

Якщо говорити про компенсацію коштом заморожених активів по всьому світу, то це має бути міжнародний компенсаційний механізм, оскільки повинні бути прозорі методи контролю, вважає Пилипенко.

«Тому я за те, щоб це був міжнародний механізм контролю, та безперечно, щоб ці гроші підлягали міжнародному аудиту, і не тільки внутрішньому. Я думаю, що ті, хто бере участь у розробці цього механізму зі сторони Європейського Союзу, зі сторони Сполучених Штатів, знайдуть алгоритм, яким чином убезпечити ці кошти для того, щоб вони дійсно надійшли», — наголосив експерт.

Юрист зазначив, що на підставі договору про капітуляцію та мир у світовій практиці бували різні репарації.

«Усе залежить від того, що буде в цьому договорі, хто буде з тієї сторони, зі сторони агресора, на яких умовах його будуть підписувати. І безперечно, такий договір повинен бути також парафований чи завізований основними міжнародними партнерами. Це буде своєрідною гарантією для виконання цього договору. Про це, напевно, ще рано говорити, тому що основною перешкодою є наявність військ агресора на території України та ведення активних бойових дій на всіх, фактично, територіях нашої країни. Театром війни є вся Україна, враховуючи сучасні види озброєнь. Тому, мені здається, що це питання повинно стояти вже у зв'язку з першочерговим питанням припинення вогню, виведенням військ і деокупації всіх територій України», — підсумував Пилипенко.