Чи вдасться «поховати» законопроєкт про допомогу Ізраїлю окремо від України — відповідь експерта

Республіканці хочуть зробити окремі пакети надання допомоги через політичну боротьбу в США та корупцію в Україні.

У Сенаті США обіцяють "поховати" законопроєкт про допомогу Ізраїлю окремо від України
У Сенаті США обіцяють "поховати" законопроєкт про допомогу Ізраїлю окремо від України

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Тут питання в тому, що в Конгресі США відбувається політична боротьба. У Байдена вже заявили, що якщо буде окремий пакет підтримки, то Білий дім його заблокує. Хоча більшість республіканців виступає, щоб надати допомогу Україні окремим пакетом. Тому зараз ми можемо побачити питання узгодження різних позицій з приводу того, що в пакеті. Тому Конгресу доведеться повернутися до розгляду великого пакета, де допомога від США надається Україні та Ізраїлі разом. А також можливо на потреби Тайваню», — каже політолог.

На його думку, республіканці хочуть зробити окремі пакети надання допомоги через корупцію в Україні.

«Якщо з Ізраїлем все зрозуміло, це давній союзник і там немає проблем з корупцією, як в Україні. Тому багатьом республіканцям окремий розгляд допомоги Україні вигідний тим, що вони розраховують знайти якийсь компромат або якість моменти, які можна використати проти адміністрації Байдена. Республіканці тривалий час вимагають більшої підзвітності та прозорості у наданні допомоги Україні. Йдеться не лише, як витрачається допомога, а і про усування всі недоліків. Саме тому республіканці активно наполягають, що пакет допомоги для України повинен розглядатися окремо. Адже під час обговорення пакета допомоги для України з’явиться багато можливостей для обговорення Байдена та його адміністрації. Однак у Байдена намагатимуться „поховати“ законопроєкт про допомогу Ізраїлю окремо від України», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що у вівторок американські сенатори від обох партій висловили сумніви щодо плану республіканців Палати представників надати 14,3 мільярда доларів допомоги Ізраїлю без надання допомоги Україні.