Адвокат прокоментував можливість перетину кордону України через «Дію»

За законом перетин кордону із цифровим закордонним паспортом у «Дії» не передбачений. Тільки цифровим паспортом у застосунку «Дія» ніколи не можна було перетнути кордон.

Адвокат прокоментував можливість перетину кордону України через «Дію»
Адвокат прокоментував можливість перетину кордону України через «Дію»

Про це в коментарі заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Тому заяви Ігоря Матвійчука в черговий раз продемонстрували, що речник Держприкордонної служби має піти у відставку. Вони наносять таку ж шкоду державі, як і держприкорднонники у західних областях держави. Документи в Дії ніколи не були підставою для перетину кордону. І це вчора підтвердили у Мінцифри, що довело, про те, що речник Держприкордонної служби недосвідчена та випадкова людина, яка туди потрапила. Тобто його заява не має нічого спільного з реаліями. Ігор Матвійчук продемонстрував, що знань в нього зовсім немає. Нагадаю, що документи в Дії ніколи не були підставою для перетину кордону. В перші дні війни люди перетинали кордон навіть без закордонних паспортів. Це було виключення, на які пішли країни, що приймали наших громадян з огляду на початок агресії рф. Однак це закінчилося протягом двох — трьох тижнів. Відповідно документи в Дії не належать до документів, які дають право на перетин держкордону та інших постанов Кабміну, які регулюють ці питання. Така заява речника свідчить про його низький фаховий рівень», — каже Р. Кравець.

На його думку, після такої заяви, керівник та речник Держприкордонної служби мають піти у відставку.

«Крім того, за такі заяви, як керівника, так і речника Держприкордонної служби мають притягати до відповідальності», — резюмує Р. Кравець.

Нагадаємо, що Нещодавно заступник начальника відділу організації прикордонного контролю штабу Західного регіонального управління ДПСУ Ігор Матвійчук повідомив, що закордонний паспорт при перетині українського кордону має бути наявним фізично. Він тоді зазначив, що співробітники ДПСУ виявляють факти підробки додатку «Дія» та фальшиві документи в ньому.

При цьому, за його словами, на кордоні можуть прийняти документи, які демонструє додаток «Дія», наприклад, документ, який підтверджує наявність інвалідності в особи.