США та Китай обговорять контроль над ядерною зброєю — ЗМІ

Наступного тижня представники Сполучених Штатів та Китаю розпочнуть переговори стосовно контролю за ядерним озброєнням.

США та Китай обговорять контроль над ядерною зброєю
США та Китай обговорять контроль над ядерною зброєю

У понеділок дві країни проведуть «консультації з контролю та нерозповсюдження ядерного озброєння». Однак зустріч не буде знаменувати початок офіційних переговорів про встановлення обмежень для арсеналів кожної зі сторін.

Мета дискусій — дати адміністрації Байдена краще зрозуміти плани Китаю та її військову доктрину після того, як Пентагон опублікував звіт, у якому говориться, що країна суттєво наростила виробництво ядерного озброєння.

США також прагнуть зупинити тристоронню гонку ядерних озброєнь з Росією та Китаєм, особливо через переговори про продовження договору «Новий старт», термін дії якого закінчується у 2026 році, і зупинився через вторгнення росії в Україну.

Радник з питань національної безпеки Джейк Салліван у червні заявив, що адміністрація Байдена готова співпрацювати з росією щодо контролю над ядерними озброєннями, але нарощування арсеналу Китаю ускладнює ці зусилля.

Переговори про зброю відбудуться до зустрічі між президентом США Джо Байденом і президентом Китаю Сі Цзіньпіном у Сан-Франциско в листопаді.

У жовтні Пентагон опублікував щорічний звіт у якому заявив, що в арсеналі Китаю знаходиться більше 500 діючих ядерних боєголовок, що приблизно на 100 одиниць більше, ніж минулого року.

В оборонному відомстві вважають, що Китай, швидше за все, подвоїть це число до понад 1000 ядерних боєголовок до 2030 року, і очікується, що ця кількість зростатиме.

Крім того, у 2022 році, ймовірно, було завершено будівництво трьох нових шахтних комплексів для 300 нових міжконтинентальних балістичних ракет. Зазначається, що «принаймні деякі» ракети вже були завантажені у шахти.

Пекін дедалі активніше починає нарощувати свій ядерний потенціал. У той же час уряд країни наголошує, що США вже мають набагато більший арсенал.

Ядерний арсенал Китаю все ще набагато менший за аналогічні у Сполучених Штатів та росії. Згідно з даними незалежного Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, станом на січень у росії було 5889 ядерних боєголовок, а Сполучені Штати мали 5244.


Джерело: wsj