В Мінсоцполітики не змогли назвати кількість протезувань воїнам ЗСУ за 1,5 роки війни

27 жовтня, відбулася публічна дискусія Соціальна політика під час війни, в ході якої стало відомо, що в Мінсоцполітики не знають, скільки було зроблено протезувань воїнам ЗСУ за 1,5 роки війни, які втратили кінцівки.

В Мінсоцполітики не змогли назвати кількість протезувань воїнам ЗСУ
В Мінсоцполітики не змогли назвати кількість протезувань воїнам ЗСУ

Про це заявила перший заступник міністра соцполітики Дарія Марчак журналісту i-ua.tv.

«Зараз в мене немає статистики з протезування військових», — заявили чиновниця, пообіцявши надати її в телефонному режимі. На жаль, звернення журналістів залишилося без уваги. Тож в Мінсоцполітики не змогли назвати кількість протезувань воїнам ЗСУ за 1,5 роки війни.

Також перший заступник міністра соцполітики обіцяла оприлюднити інформацію, куди звертатися воїнам за безкоштовним протезуванням. Крім того, в Мінсоцполітики обіцяли оприлюднити програми з працевлаштування військових з інвалідністю. Однак на зв’язок з журналістами Дарія Марчак не вийшла.

До речі, в ЗМІ кілька днів тому вийшла заява міністра соціальної політики Оксана Жолнович про те, що в Україні потрібно переглянути види допомоги особам з інвалідністю.

«Їх краще працевлаштувати, а не просто забезпечувати мізерними виплатами. Вона вважає, що набагато ефективніше забезпечити українцям економічну незалежність, ніж призначити їм соцвиплати та залишити наодинці із проблемами», — заявила Оксана Жолнович.

Своєю чергою, експерти з соціальних питань вважають, що є підозра, що чергова «реформа» робиться з метою зменшення прав і виплат людям з інвалідністю.

Крім того, залишилося без відповіді питання, щодо відтермінування вступу в силу дії постанови КМУ № 953 від 05.09.2023 р. «Про деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, яка має вступити в дію 01.12. 2023 р. Ці зміни напрацьовані Міністерством соціальної політики.

За словами волонтерів, це перешкоджає їх діяльності.

Нагадаємо, що Петиція з вимогою відкласти нові правила пропуску гуманітарної допомоги набрала голоси за три дні. У суспільства складається враження, що Мінсоцполітики діє на користь ворогу. Адже натиск на волонтерів, це заважає збройним силам воювати.

Однак в Мінсоцполітики це питання залишили без відповіді, проігнорувавши звернення суспільства, волонтерів та представників ЗМІ.