Повітряного, наземного та морського базування: Олексій Гетьман розповів, які ракети використовує рф у війні

російська федерація мало не щодня з початку повномасштабного вторгнення обстрілює територію України безпілотниками та ракетами. Наша протиповітряна оборона працює наповну та намагається знищити всі цілі, однак деякі ракети ППО не може перехопити.

Російський оперативно-тактичний комплекс "Іскандер"
Російський оперативно-тактичний комплекс "Іскандер"

У коментарі телеканалу i-ua.tv військовий експерт, майор запасу, учасник Російсько-української війни Олексій Гетьман розказав, які ракети використовує росія у війні проти України.

«Є ракети повітряного, наземного та морського базування. Ракети повітряного базування — це, наприклад, „Кинжали“ або Х-101. Їх можна запускати зі штурмовиків, легких бомбардувальників (Су чи Міг). Ракети морського базування — „Калібри“ — запускаються з підводних або надводних човнів, які ходять за 200−300 кілометрів від берегів у Чорному морі. Наземного базування — це „Іскандери“ чи „Онікси“», — зазначив він.

Також, за його словами, рф обстрілює українські території ракетами «Кинжал».

«Вони дуже швидкісні, летять у 10 разів швидше, ніж крилаті ракети. „Кинжал“ летить зі швидкістю понад 10 тисяч кілометрів на годину. Три кілометри на секунду, тобто за 10 секунд 30 кілометрів, за пів хвилини 100 кілометрів, за хвилину до 200 кілометрів. Чекати пуску не варто», — наголосив експерт.

Окрім цього, є ще ракети «Іскандери», які, підкреслив Гетьман, летять зі швидкістю більше, ніж крилаті ракети, але менше, ніж гіпербалістичні.

«„Іскандер“ летить по балістичній траєкторії та піднімається практично у стратосферу, на 40−50 кілометрів. Вона не така швидкісна, але небезпека в тому, що вона летить вертикально, тому її важче перехопити. Її взагалі не можна було перехопити будь-якими засобами нашої протиповітряної оборони до того, як нам не дали Patriot. Для того, щоб перехопити балістичну ракету, треба не протиповітряна оборона, а протиракетна. А от Patriot якраз і є протиракетною обороною, яка здатна боротися з балістичними ракетами, до яких, зокрема, належать „Іскандери“», — підсумував він.