Рада займається всім чим завгодно окрім вирішення важливих питань для нашої оборони та перемоги — експерт

Створення нового Урядового комітет з питань цифрової трансформації, інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, охорони здоров’я, захисту довкілля та природних ресурсів, національної безпеки та оборони, азартних ігор та лотерей, навряд чи вирішить питання оборони та перемоги.

Більшість азартних ігор в Україні зараз контролюються не українськими резидентами
Більшість азартних ігор в Україні зараз контролюються не українськими резидентами

Про це у коментарі i-ua.tv повідомив народний депутат ІІІ скликання, координатор Суспільної Системи Віктор Жердицький.

«Рада займається всім чим завгодно окрім вирішення критично важливих питань для нашої оборони та перемоги. А створення нового Урядового комітет з питань цифрової трансформації, інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, охорони здоров'я, захисту довкілля та природних ресурсів, національної безпеки та оборони, азартних ігор та лотерей це навряд чи вирішить. Хоча лотереї давано повинні були взяті під жорсткий контроль. Під час війни лотерея має бути єдиної державною, ніяких приватних бути не може. Тим більше російських, які викачують гроші та інформацію про людей, які не здатні стримати потяги до азартних ігор. Тому мені не зрозуміло, яке відношення мають азартні ігри до будь- яких систем управління в державі. Тим більше, що більшість азартних ігор в Україні зараз контролюються не українськими резидентами. Свої відкати від них отримують в спецслужбах чи політичному істеблішменті. Що стосується цифровізації інших галузей, тут можуть бути і корисні речі, а можуть бути чисто популістські ігрища. Є багато питань та проблем пов’язаних з цифровізацією документообігу. Незалежно від того, що існує єдина цифрова база Дія, від людей в багатьох інстанціях вимагають приносити цілі кипи копій паперових документів, які є в Дії. Тому дуже часто цифровізація є популістським гаслом для того, щоб прокричати, що у нас держава в смартфоні. Тобто знову відбувається імітація реального вирішення проблем», — каже експерт.

На його думку, важко сказати, чим буде займатися новостворений комітет з питань цифрової трансформації, інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, охорони здоров'я, захисту довкілля та природних ресурсів, національної безпеки та оборони, азартних ігор та лотерей.

«Чи буде далі проводитися імітація, чи це дійсно полегшить роботу, сказати важко. Адже в освітній галузі освітянам також треба заповнювати купу паперів, замість того, щоб займатись вихованням і якісним навчанням дітей. В армії також сьогодні треба нести тонни паперів на верх для списання втраченого, бо ж інакше неможливо отримати нове обладнання, одяг, взуття чи озброєння. При тому, що цифровізація може відбуватися у якійсь некритичній галузі. А в армії велика частина людей змушена писати папери замість організації та проведення військових операцій. Це теж свого роду саботаж. Висновок: або ми, як суспільство примусимо чиновників працювати на інтереси нашої держави та захисту нашого народу, або нам перемоги не побачити», — резюмує В. Жердицький.