Дуже технологічно роздувається скандал, — політолог про розкол військового та політичного керівництва України

В американському виданні The New York Times вийшла стаття Ендрю Крамера, де журналіст називає публічну полеміку Володимира Зеленського та Валерія Залужного серйозним розколом між політичним і військовим керівництвом.

Валерій Залужний і Володимир Зеленський
Валерій Залужний і Володимир Зеленський

Політолог Ігор Чаленко прокоментував таку заяву для телеканалу i-ua.tv.

«Дуже технологічно роздувається скандал. Я не думаю, що є сьогодні розкол. Якщо взяти, наприклад, матеріал, який був у журналі Time, і ці три матеріали Залужного в The Economist, то в принципі вони подають те саме, просто різними мовами. Тобто якщо Україна не буде йти вперед, це негативно вплине на отримання безпосередньої військової допомоги від наших зовнішніх партнерів. Тоді втрачається якийсь стимул давати цю допомогу», — зазначив він.

За його словами, Залужний у своїй колонці теж не говорить про глухий кут, станом на зараз, він говорить про патову ситуацію з точки зору гри в шахи.

«Він є Головнокомандувачем, тому розглядає це на макрорівні. І він говорить, що саме рівень технологій сьогодні такий, що у нас патова ситуація. А в шахах патова ситуація — це нічия. Відповідно, це не програш України, але це нічия. Залужний, власне, і говорить про те, щоб цього не відбулося, щоб вийти з цієї ситуації, потрібен технологічний стрибок. А у світі цей меседж сприйняли, ніби Залужний сказав, що ми перебуваємо в глухому куті. І Офіс президента, звичайно, на це зреагував вкрай негативно, оскільки вони відповідають за подальше „вибиття“ зброї в американців, британців, французів, німців тощо. І коли звучить фраза „ми в глухому куті“, то, звичайно, тоді навіть у наших симпатиків виникає думка сідати за стіл переговорів з росіянами. Тобто тут абсолютно різне позиціонування», — пояснив експерт.

Водночас, на його переконання, Залужний говорить виключно про те, що Україні потрібне сьогодні отримання вчасної допомоги, і що важливо — не старої зброї.

«Залужний саме як військовий говорить, що коли ми отримаємо, наприклад, авіацію наступного року, це вже буде пізно з точки зору ворога, який осучаснює свою систему ППО», — наголосив політолог.

Чаленко вважає, що тема «нібито розколу» між політичним і військовим керівництвом є паралельною до обговорення можливості проведення президентських виборів.

«Однак Залужний до цього моменту не говорив, що він хоче взяти участь у президентській кампанії. Він взагалі каже, що він не політик, далі займається тією справою, для якої підготовлений, тобто командує нашими Силами оборони. Але рейтинги, куди включають Залужного, показують, що насправді як імовірна партія, наприклад, військових, так і сам Залужний має серйозний рівень довіри громадян. В Офісі президента вже розуміють, що Залужний як Головнокомандувач виконує своє завдання, але з точки зору імовірного політичного конкурента, звичайно, можуть бути нюанси», — сказав він.

Нагадаємо, у виданні The Economist 1 листопада вийшла велика колонка Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного. У ній він описує поточний стан війни і які п'ять пунктів допоможуть перемогти у війні проти росії.