Ми не росіяни, які намагаються замовчувати подібне, — експерт про трагедію зі 128 бригадою

Те, що відбулося в Запорізькій області зі 128 бригадою не витримує жодної критики.

Ігор Чаленко в програмі «Точка зору»
Ігор Чаленко в програмі «Точка зору»

Про це сказав політолог Ігор Чаленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Звичайно, я не хочу одразу кидатися звинувачуваннями, вішати шильники і т.д. Але якщо інформація оприлюднена в засобах масової інформації про те, що цей комбриг Лисюк дав безпосередній наказ вишикуватись і, відповідно, чекати цього нагородження, а сам десь „загубився“ та запізнився на пів години, то само по собі якось в голові вимальовується картина. Плюс ще згадуючи його попередні „досягнення“ стосовно контрабанди цигарок з так званої ЛНР і т.д.», — зазначив він.

Тому, за його словами, необхідне швидке, але водночас об'єктивне розслідування щодо цієї ситуації.

«Наскільки я знаю, одразу оперативно міністром Умєровим було дано відповідне доручення, у тому числі, щоб зрозуміти, як взагалі відбулася та ситуація. Але. звичайно, тут питання й загалом до правоохоронців, бо ми не можемо собі дозволяти втрачати еліту, у тому числі й богів війни, артилерії. Бо ми ж розуміємо, кого нагороджують, — нагороджують найкращих», — підкреслив експерт.

Політолог додав, що не вірить у те, що це відбулося внаслідок групування мобільних телефонів, яке помітила російська сторона, чи роботи ворожого дрона на тій території.

«Я думаю, дійсно це внутрішній фактор. Було первісне наведення, чи це комбригом було зроблено, чи іншими персонажами, але тим не менш дійсно в цій ситуації потрібно розбиратися, бо суспільство вимагає відповідей. Ми не росіяни, які працюють навіть у таких кейсах і які намагаються замовчувати подібне. Ні, люди хочуть знати, що дійсно, по-перше, хто це зробив, а по-друге, що відповідні помилки не повторяться в майбутньому. Бо відомо зі слів членів Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки й інших високопосадовців, що насправді схожі ситуації вже траплялися неодноразово. Тому в мене питання — чому вони трапляються та чому не забезпечується безпека тих людей, які сьогодні безпосередньо захищають нас на передовій, у тому числі така героїчна 128 бригада?», — резюмував Чаленко.

Нагадаємо, окупанти 3 листопада завдали удару по скупченню військових 128 ОГШБр, коли ті зібралися для нагородження на честь Дня артилерії в прифронтовій зоні Запорізької області. Пізніше 128 бригада підтвердила загибель 19 своїх бійців унаслідок ракетного удару.