Експерт прокоментував нові реформи для вступу України в ЄС

Закон про лобізм потрібен. Однак початок переговорів щодо вступу до ЄС, це ще не рішення про прийняття України до Євросоюзу.

початок переговорів щодо вступу до ЄС, це ще не рішення про прийняття України
початок переговорів щодо вступу до ЄС, це ще не рішення про прийняття України

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

" Якщо спецповноваження САП будуть надані для боротьби з корупцією, тоді такі зміни однозначно потрібні. А що стосується закону про лобізм, то він потрібен для того, щоб врегулювати відносини між політичними діячами у питанні просування їх інтересів. Саме в цій сфері багато простору для зловживань інтересами, майном та коштами держави. Це родючий ґрунт та поле для корупції в Україні", — каже політолог.

На його думку, якщо ухвалити закон про лобізм, то певні питання будуть врегульовані.

«Це призведе до певного зменшення можливостей для корупції», — каже політолог.

На його думку, початок переговорів щодо вступу до ЄС, це ще не рішення про прийом України до Євросоюзу.

" Це лише початок офіційної процедури, яка може тягнутися від року и до десяти чи двадцяти років, чи навіть більше, як у випадку з Туреччиною. Все залежить від того, наскільки українська влада інтенсивно та якісно, впроваджуватиме в Україні європейське законодавство. Закони, які зараз ухвалюються — робиться для того, що Україна змогла отримати початок переговорів. Коли ЄС схвалить початок переговорів про вступ, значить що розпочнуться різноманітні консультації з приводу врегулювання багатьох питання перебування України в Європейському союзі. Це перемовини з Єврокомісією та окремими державами членами Європейського союзу, щодо розв'язання тих питань, які вони вважають проблемними. Тож початок перемовин, щодо вступу України в ЄС, цілком можливий до кінця цього року. Однак тут багато чого залежатиме від позицій та дій Угорщини. Однак для Будапешта початок переговори з одного боку — це спосіб заблокувати початок переговорів. Також це дозволяє Угорщині вести перемовини з Україною по врахуванню тих моментів, на яких наполягає уряд Орбана. Не виключаю, що рішення про початок перемовин, щодо вступу України до ЄС, може бути прийнято ще до кінця поточного року. А що стосується вступу, то все залежить від ефективності переговорів України з Єврокомісією та окремими державами членами ЄС, а також наскільки довго Україна впроваджуватиме законодавство ЄС. Це все може бути тривалим шляхом, навіть після початку переговорів", — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський анонсував нові реформи для вступу України в Європейський союз. Це і законопроєкт, який додає можливостей Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, і те, що десятки років тому потрібно було зробити, а саме законопроєкт про лобізм