НАТО засудило рф за вихід з Договору про звичайні ЗС: чого очікувати далі?

У НАТО засудили рішення рф про вихід з Договору про звичайні збройні сили в Європі. Країни-учасниці договору мають намір призупинити й свою участь.

НАТО засудило рф за вихід з Договору про звичайні ЗС: чого очікувати далі?

Таку заяву прокоментував політолог Володимир Молчанов для телеканалу i-ua.tv.

«Нічого нового не очікувати. росія, скоротивши до 2022 року звичайні озброєння у своїй європейській частині, перестала дотримуватися умов угоди за реальними показниками щонайменше з квітня 2022-го», — зазначив він.

Сама угода підписувалася СРСР, тому, за його словами, завдяки їй більша частина арсеналів «совєцьких» окупаційних військ з Польщі, ГДР, Чехословаччини та Угорщини була утилізована або продана на місці.

«Разом з тим, техніка та зброя з південного Кавказу та Центральної Азії виводилася в місця консервації в Сибіру, тобто в Азії, і відтак не підпадала під обмеження договору. Так само і те, що протягом 1991-го встигли вивезти з України та Білорусі», — додав експерт.

На його думку, сам по собі вихід росії з договору ніяк не змінить фактичних її спроможностей виробляти чи відновлювати техніку.

«А припинення країнами НАТО власних зобов'язань у відповідь, хоча й повільніше, ніж хотілося, дозволить їм збільшити обсяги виробництва й одночасного утримання», — резюмував Молчанов.

Довідка. Договір про звичайні збройні сили в Європі підписали 1990-го в Парижі представники 16 країн НАТО та шести країн Організації Варшавського договору. Угода встановлювала обмеження розмірів звичайних ЗС і визначала граничні чисельності звичайних озброєнь, розгорнутих сторонами в Європі.