Пропонують віддалену роботу: як вберегтися від нової шахрайської схеми у WhatsApp?

Десятки користувачів отримали повідомлення в месенджері WhatsApp з пропозицією віддаленої роботи на смартфоні з доступом до Інтернету. Пропонують ставити вподобайки на відео в TikTok та YouTube й отримати від цього прибуток.

Як вберегтися від нової шахрайської схеми у WhatsApp?
Як вберегтися від нової шахрайської схеми у WhatsApp?

Про нову шахрайську схему поговорили з експертом з питань цифрової безпеки в Nadiyno.org Павлом Бєлоусовим.

«Зловмисники роблять такі розсилки деякими методами. По-перше, можна просто підряд на всі номери відправляти такі повідомлення. Наприклад, 0671111111, потім 0671111112 і т.д. Так, доставка таких повідомлень не буде стовідсотковою, але тим не менш охоплення буде, оскільки це безкоштовно. По-друге, це парсинг (автоматизований збір і структурування інформації із сайтів за допомогою програми чи сервісу, — ред.) чи збір даних з усіх можливих джерел. Наприклад, це можуть бути бази даних якихось зламаних ресурсів, це можуть бути сайти з оголошеннями, де люди щось публікують, залишають свій номер телефону, а така програма може зайти на цей сайт, піти по всіх оголошеннях і збирати номери телефонів. Таким чином можна сегментувати їх по якихось тематиках. І можна одну базу доповнювати іншою», — розповів він у коментарі телеканалу i-ua.tv.

Приклад шахрайських повідомлень у WhatsApp
Приклад шахрайських повідомлень у WhatsApp

Невідомо, який метод використовували ці шахраї. Але, за словами експерта, в Україні близько 50 мільйонів активних СІМ-карток, тому навіть конверсія 00,1% — це велика кількість людей, відповідно, охоплення теж велике.

Бєлоусов радить налаштувати додаток, щоб з невідомих номерів не отримувати сповіщення, або відфільтровувати їх. Також не просто блокувати відповідні повідомлення, а скаржитися на ці номери.

«Щоб зменшити ризики, по-перше, для публічних речей завести собі окремий номер телефону, який можна вмикати чи вимикати, або навіть змінити в будь-який момент. Тобто це не основний номер, до якого прив'язаний банкінг, електронні пошти, приватні месенджери. Треба просто завести окремий номер, це не дуже дорого зараз коштує. По-друге, налаштувати в месенджерах, щоб номер телефону не відображався. І обмежити можливість писати з невідомих номерів, а потім фільтрувати це. Згодом можна заходити в папку, де зберігаються ці повідомлення й дивитися, раптом туди потрапило щось важливе», — пояснив він.