Експерт розповів, чому в США затвердили бюджет на два місяці без грошей для України

Несхвалення цього бюджету для України та Ізраїлю також пов’язують з зустріччю президента США з президентом Китаю Сі Цзіньпіном.

Експерт розповів, чому в США затвердили бюджет на два місяці без грошей для України
Експерт розповів, чому в США затвердили бюджет на два місяці без грошей для України

Про це в коментарі заявив Керівник центру громадської аналітики «Вежа Валерій Клочок.

" Закінчується термін тимчасового бюджету. США залишилися без бюджету, тому було ухвалено рішення про бюджет уряду без грошей для України. Бюджету ухвалено на 2 місяці, а не на весь фінансовий рік. Республіканці та демократи повернуться до бюджету США знову, не залежно чи є там Україна та Ізраїль у січні 2024 року. Тому не поєднував би ухвалення цього бюджету США з допомогою США та Україні. Це класична маніпуляція казати, що все пропало і США відмовилися від України", — каже В. Клочок.

За його словами, в США наразі відбувається зустріч голови Китаю Сі Цзіньпіном з лідером Білого дому Джо Байденом.

«Неухвалення цього бюджету для України та Ізраїлю також пов’язують з цією зустріччю. Загалом надання допомоги Єрусалиму та Україні — підвищення ставок Джо Байденом у тому, що він контролює всі процеси в США. Однак ми бачимо, що є питання політичних домовленостей з республіканцями. Саме це суттєво понижує позиції Байдена на переговорах. Для Китаю така позиція

Вигідна. Адже ведеться багато розмов, що Пекін намагається втрутитися у виборчий процес США. Тому історія з ухваленням бюджету та допомогою Ізраїлю та Україні ще буде. США вже вишукують резерви для допомоги Ізраїлю. Так ж ситуація може бути з Україною. Загалом підбиваючи підсумок бюджетної історії з США, то сьогодні це топова політична боротьба на тлі президентських виборів", — зазначає експерт.

При цьому В. Клочок підкреслив, що Україна систематично отримує допомогу від США на системній основі. Незалежно чи ухвалений бюджет чи ні.

«Є тільки різниця в об’ємах допомоги. Однак США не відмовляється від України», — резюмує В. Клочок.