Війська рф могли почати нову операцію проти плацдармів України — ISW

рф ймовірно, могла розпочати операцію з витіснення сил ЗСУ із захоплених ними плацдармів на лівобережжя Херсонської області.

Війська рф могли почати нову операцію проти плацдармів України
Війська рф могли почати нову операцію проти плацдармів України

Географічний масштаб зусиль ЗСУ на лівому березі Херсонської області значно більший, аніж наразі відображає будь-яке доступне відкрите джерело, констатують аналітики ISW. 15 листопада ці операції продовжувалися: російські «воєнкори» заявляли, що українські сили здійснили нібито невдалі атаки з центру села Кринки (30 км на північний схід від Херсона, 2 км від Дніпра та приблизно 3,6 км на північ від траси E-58). За даними російських джерел, ЗСУ також проводять спроби атак поблизу Пойми та Піщанівки. Речник ОК Південь Наталія Гуменюк заявила, що українські війська в Херсонській області відкидають російські сили на 3−8 км від східного берега Дніпра.

Водночас окупанти намагаються зупинити це просування ЗСУ, пишуть експерти ISW. Геолокаційні кадри, опубліковані 14 листопада, свідчать, що російські війська просунулися до села Кринки. The Wall Street Journal із посиланням на українських бійців повідомила, що окупанти застосовують важкі міни, снайперів і важку артилерію, реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) і авіаудари аби зупинити українські сили на лівобережжя Дніпра.

російські «воєнкори» також заявляли, що окупанти під час власних контратак нібито змусили українські сили відійти з деяких районів південніше села Кринки, зокрема поблизу Козачих Лагерів, а також біля Антонівського мосту. Однак ISW не може доказово підтвердити ці заяви окупантів. Український військовий оглядач Костянтин Машовець припустив, що командування російським угрупуванням Дніпро [керує Михайло Теплинський] вже розпочало реалізацію свого плану у спробі ліквідувати плацдарми ЗСУ на лівобережжі. На думку Машовця, план окупантів є таким: «Створити перевагу в силах та засобах у вигляді трьох тактичних груп. А потім двома з них (фланговими), з районів села Корсунка та села Козачі Лагері відповідно, атакувати [сили ЗСУ] вздовж прибережної дороги Олешки — Нова Каховка біля загальної дирекції на село Кринки. У той час, як третя, фронтальна [група] діятиме через ліс на південь від села Кринки, намагаючись відтіснити передові підрозділи ЗСУ з північної частини лісу — спочатку саме село, а потім і в заплаву річки».


Джерело: ISW