Доступ до інновацій має бути у всіх регіонах України — Ольга Кронда

Нам потрібно будувати спільноту, яка буде спрямована на розвиток та впровадження інновацій.

Доступ до інновацій має бути у всіх регіонах України
Доступ до інновацій має бути у всіх регіонах України

Про це під час 14-й Українського форуму з управління Інтернетом IGF-UA 2023 заявила начальник Департаменту розвитку інновацій ДО «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» Ольга Кронда.

«Україна в 2022 році була на 55 місці серед інших країн в рейтингу інноваційності. В 2023 році ми трохи піднялися в цьому списку. Однак Україні є ще куди рости по інноваційному шляху. Нам потрібно змінювати тенденції оскільки нам потрібно рухатися в напрямку інновацій. Без цього не можливий наш розвиток. А майданчик „Інтелектуальна власність та інновації“ — є ключовим потенціалом відновлення та відбудови України. Його створено на базі IP офісу з досить широким функціоналом. Це потрібно, щоб автори, винахідники, креатори почали використовувати об’єкти інтелектуальної власності. Тобто, щоб у нас не лежали патенти на інтелектуальну власність десь в шухлядах чи не висіли на стінках. Треба, щоб вони працювали. Бізнес має знати, що є такий майданчик, на якому можна зустрічатися та обмінюватися думками. В планах розбудова мережі регіональних хабів. Це не може бути лише Київ. Доступ до інновацій має бути у всіх регіонах. Нам потрібно будувати спільноту, яка буде спрямована на розвиток та впровадження інновацій», — каже О. Кронда.

За її словами, у планах на майбутнє — створення району в основі цього хабу.

«Такі райони існують в різних державах, де вони показують свою ефективність. Також в планах залучення міжнародних партнерів для обміну досвідом. Все це треба адаптувати під наше українське законодавство. Якщо буде супровід та допомога креаторам та творцям — це безумовно буде плюс, щоб отримувати іноземні гранти. Має бути принцип єдиного вікна. Від зародження ідеї до комерціалізації та підтримки. Нам треба розвивати цю сферу, щоб допомагати креаторам та винахідникам», — резюмує О. Кронда.