Експерт підбив підсумки перемовин Байдена з Сі Цзіньпіном

Після зустрічі президента США Джо Байдена з президентом Китаю Сі Цзіньпінем домовленостей стосовно поділу сфер впливу в світі не відбулося.

Експерт підбив підсумки перемовин Байдена та Сі Цзіньпінем
Експерт підбив підсумки перемовин Байдена та Сі Цзіньпінем

Про це в коментарі заявив i-ua.tv політолог Ігор Чаленко.

«Не думаю, що під час відповідних чотирьохгодинних перемовин відбулися домовленості стосовно поділу сфер впливу в світі. Очевидно, що їх прагнув президент Китаю. Адже саме так можна протрактувати його слова, що для двох держав вистачить місця на планеті. Тому відносини Китаю та США є найважливішими. Думаю, що Байден знайшов точки дотику і тема про відновлення військової комунікації, а також обмеження китайського наркотику, який зараз розповсюджується США, це вже не поганий початок. Відповідна розмова між Сі та Байденом є певної альтернативою загальносвітовій ескалації, яку ми зараз бачимо. Тут свою роль грає війна рф проти України та конфлікт на близькому Сході, а також ескалація на Корейському півострові. Світ поринає у турбулентність, а такий діалог між Сі та Байденом свідчить, що дипломатично можна знайти певні канали комунікацій, які дозволять уникнути конфронтації. Хоча москва, якраз штовхає Китай на цю конфронтацію. Однак Сі показує більш розсудливу політику з цього питання, але тригером між Китаєм та США може стати Тайвань, де скоро відбудуться президентські вибори. В залежності від їх результатів Китай обиратиме чи буде він форсувати тему військового втручання на Тайвані чи буде намагатися закріпитися там політично. Виходячи з цих обставин так само будуть діяти США», — каже І. Чаленко.

На його думку, після зустрічі лідерів КНР та США, стало зрозуміло, що Україні допоможуть залишатися незалежною.

«Однак я не побачив уточнення стосовно територіальної цілісності нашої держави. Можливо це зроблено випадково, а можливо — ні. Адже окремі голоси сьогодні в західних країнах пропонують нашій державі піти на певне припинення війни з тимчасової окупацією наших територій. Можливо цей момент недостатньо розкрили у пресрелізі Білого дому. Однак ми маємо говорити про відновлення територіальної цілісності України. Схожу тезу сьогодні говорив новий міністр МЗС Британії Девід Кемерон. Наші партнери продовжують надавати нам і політичну і фінансову, а також військову підтримку», — резюмує політолог.